Στοιχεία ΣΟΚ-10.000 παιδιά ΧΑΘΗΚΑΝ στην Ευρώπη μέσα σε 2 χρόνια-Στο Star μιλούν προσφυγόπουλα

Ιστορίες που ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΟΥΝ

Στοιχεία ΣΟΚ-10.000 παιδιά ΧΑΘΗΚΑΝ στην Ευρώπη μέσα σε 2 χρόνια-Στο Star μιλούν προσφυγόπουλα

​Χιλιάδες είναι τα παιδιά που παίρνουν τον σκληρό δρόμο της προσφυγιάς μόνα και απροστάτευτα. Οι γονείς τους είτε πλήρωσαν τους διακινητές για να τα σώσουν, είτε σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Υπολογίζεται ότι από το 2013 έχουν περάσει στην Ευρώπη πάνω από 200 χιλιάδες ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.

Στην κάμερα του Star μίλησε ο 16χρονος Μαχμούτ. Είναι πρόσφυγας από τη Συρία που ήρθε μόνος του στην Κω μέσω ��ουρκίας σε μια φουσκωτή βάρκα. Ο πατέρας του σκοτώθηκε στον πόλεμο και η μητέρα του πούλησε όλα της τα χρυσαφικά για να πληρώσει τους διακινητές και να σώσει τον γιο της. Η ίδια έμεινε πίσω.

«Έπρεπε να φύγω από τον πόλεμο. Δεν φοβόμουν τίποτα. Δεν φοβόμουν τη θάλασσα. Καλύτερα να πέθαινα στη θάλασσα από το να πέθαινα εκεί. Δεν είχα ούτε ρεύμα ούτε νερό» σημειώνει και προσθέτει «Κανένας δεν θέλει να αφήσει την πατρίδα του και να φύγει. Μόνο για να μην πεθάνουμε φεύγουμε. Ο καθένας για να σώσει τη ζωή του».

Το όνειρο του είναι να πάει στην Αγγλία, που ζει ο θείος του. Μέχρι τότε μένει στον ξενώνα φιλοξενίας ασυνόδευτων παιδιών της ΜΚΟ ΠΡΑΞΙΣ. Μαζί του, 21 ακόμη παιδιά από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν. Παιδιά που αναγκάστηκαν να μεγαλώσουν απότομα και να ξεχάσουν την παιδική ηλικία όπως την ξέρουμε με την ξεγνοιασιά και το ασκίαστο γέλιο.

Ο αριθμός των προσφυγόπουλων που ταξιδεύουν μόνα είναι τεράστιος. Στην Ευρώπη το 2015 πέρασαν ασυνόδευτα περισσότερα από 90.000 παιδιά. O επίσημος αριθμός των καταγεγραμμένων ασυνόδευτων παιδιών το 2015 στην Ελλάδα ήταν 2.248. Στο ίδιο χρονικό διάστημα 18.089 παιδιά καταγράφηκαν να μπαίνουν στα Σκόπια.

Μάλιστα σύμφωνα με στοιχεία της Europol από τα καταγεγραμμένα προσφυγόπουλα που ταξίδευαν ασυνόδευτα, 10.000 χάθηκαν στην Ευρώπη τους τελευταίους 18 έως 24 μήνες.

Για την προστασία αυτών των παιδιών, η ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ και η UNICEF θα δημιουργήσουν 3 μονάδες φιλοξενίας σε Κω, Λέσβο και Ειδομένη. Τα blue dots όπως λέγονται θα φροντίζουν αποκλειστικά παιδιά ασυνόδευτα, ορφανά καθώς και προσφυγόπουλα που έπεσαν θύματα βίας ή trafficking.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top