Για εκεχειρία δύο εβδομάδων δεσμεύεται η αντιπολίτευση στη Συρία

Κατάπαυση του πυρός από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής

Για εκεχειρία δύο εβδομάδων δεσμεύεται η αντιπολίτευση στη Συρία

​Για προσωρινή εκεχειρία διάρκειας δύο εβδομάδων, αρχής γενομένης από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, δεσμεύονται οι σημαντικότερες οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης, όπως ανέφεραν την Τετάρτη σε ανακοίνωσή τους.

«Η Ανώτατη Επιτροπή Διαπραγματεύσεων (HCN) θεωρεί ότι μία προσωρινή εκεχειρία διάρκειας δύο εβδομάδων θα αποτελέσει την ευκαιρία να διαπιστωθεί η σοβαρότητα των δεσμεύσεων της άλλης πλευράς (σ.σ της συριακής κυβέρνησης)», τονίζεται στο κείμενο που δημοσιεύτηκε μετά το τ��λος συνεδρίασης της Επιτροπής, στο Ριάντ.

Λίγο μετά την ανακοίνωση της HCN, η κουρδική οργάνωση της Συρίας, Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), ανακοίνωσε πως θα συμμορφωθεί με τους όρους της εκεχειρίας, ωστόσο, επιφυλάσσεται να απαντήσει στην περίπτωση που δεχθεί επίθεση. «Tα στελέχη των Μονάδων Προστασίας του Λαού δίνουμε εξαιρετική βαρύτητα στο σχέδιο και θα συμμορφωθούμε πλήρως, ενώ διατηρούμε το δικαίωμα να απαντήσουμε σε οποιονδήποτε διαπράξει επίθεση εναντίον μας στο πλαίσιο της νόμιμης αυτοάμυνας», ανέφερε ο αξιωματούχος της οργάνωσης, Ρεντούρ Ξελίλ, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Πάντως, η εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός, που προτάθηκε τη Δευτέρα από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, φαίνεται πως είναι αρκετά πολύπλοκη. Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό πως ο Μπαράκ Ομπάμα εμφανίστηκε επιφυλακτικός, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «είμαστε πολύ προσεκτικοί προκειμένου να μην δημιουργήσουμε πολύ υψηλές προσδοκίες».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top