Ανεκτίμητο δώρο! ΔΕΙΤΕ τι έφτιαξε για τον παππού του που έχει άνοια

Χρήσιμο για όλον τον κόσμο

Ανεκτίμητο δώρο! ΔΕΙΤΕ τι έφτιαξε για τον παππού του που έχει άνοια
Μια συγκινητική ιστορία εγγονού και παππού είδε το φως της δημοσιότητας και δεν άργησε να κάνει το γύρο του κόσμου.

Ο Stuart Campbell, εγγονός ενός 93χρονου παππού που παλεύει με την άνοια, αποφάσισε να μοιραστεί την ιστορία του, αλλά και το πόσο επίπονο είναι για τον ίδιο να παρακολουθεί την πορεία της ασθένειάς του.

Ο λόγος για τον ασυνήθιστο δημιουργό διαδραστικών κόμικ, γνωστό και ως Stu, ο οποίος αξιοποίησε τις δυνατότητες των ψηφιακών τεχνολογιών για να δημιουργήσει μια ξεχωριστή ιστορία. Μια οδυνηρή διερεύνηση της άνοιας, του πολέμου και της παροδικότητας της μνήμης.

memories3.jpg

«Η κεντρική υπόθεση αφορά την απώλεια της μνήμης. Όσο ο αναγνώστης διαβάζει, η ιστορία αρχίζει να ξεθωριάζει. Ο μηχανισμός αυτός δημιουργεί την αίσθηση του επείγοντος να την ολοκληρώσεις πριν τελειώσει ο χρόνος. Αυτό ακριβώς που συμβαίνει και στον παππού μου. Κάθε μέρα βυθίζεται όλο και περισσότερο στην άνοια και χάνονται όλες του οι αναμνήσεις».

Το "These Memories Won't Last", ήταν ένας τρόπος διατήρησης των ιστοριών της ζωής του παππού του, όπως του τις διηγήθηκε σε στιγμές διαύγειας. «Όλο και περισσότεροι άνθρωποι σήμερα καταναλώνουν πληροφορίες μέσω υπολογιστών και έξυπνων συσκευών. Ως καλλιτέχνες που θέλουμε φτάσουμε σε αυτά τα ακροατήρια είναι σημαντικό να προσαρμοστούμε και να παρουσιάσουμε τις ιστορίες μας με έναν πιο εύκολο αναλώσιμο τρόπο.

Βασιζόμαστε στις συσκευές μας ως μια μορφή μνήμης. Αποθηκεύουμε όλες τις φωτογραφίες μας, τις επαφές μας, υπενθυμίσεις. Όσο όμως οι συσκευές πεθαίνουν, πολλές από αυτές τις μνήμες μπορεί να χαθούν. Έτσι και ο παππούς μου, που είναι επίσης μια πηγή μνήμης, μια μέρα θα χαθεί και μαζί του θα χαθούν και όλες οι μνήμες του. Μνήμες που είναι ο σύνδεσμος της γενιάς μας με τη γενιά του, τους πολέμους, τη μετανάστευση στην Αυστραλία, την ιστορία μας. Οι μνήμες είναι δύσκολο να διατηρηθούν».

memories2.jpg


Σε πρόσφατη μελέτη από το Kaspersky Lab, βρέθηκε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν τις ψηφιακές συσκευές ως προεκτάσεις των εγκεφάλων τους.

Το 2011 το Columbia University διαπίστωσε πως το ίντερνετ αλλάζει τον τρόπο που ο εγκέφαλός μας οργανώνει και διατηρεί πληροφορίες, κάτι που είχε επικαλεστεί και το Weizmann Institute of Science το 2010.

«Ελπίζω ότι το πρότζεκτ με την ιστορία του παππού μου και την ψηφιακή παρουσίασή της, που δείχνει πόσο εύθραστη είναι η μνήμη, θα μας κάνει να αναρωτηθούμε για το πώς επιλέγουμε να τη διατηρούμε. Ίσως το ανθρώπινο μυαλό να είναι πραγματικά το καλύτερο μέρος για να διατηρηθούν οι αναμνήσεις όπως τις περνάμε από άνθρωπο σε άνθρωπο με τις ιστορίες. Αυτές οι μνήμες μπορεί να μη διατηρηθούν για πάντα, αλλά τα μαθήματα που παίρνουμε από αυτές θα καθορίσουν το μέλλον μας», σημειώνει ο Stu.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top