Αίρονται μετά από 10 χρόνια οι διεθνείς κυρώσεις κατά του Ιράν

"Ανοίγουμε νέα σελίδα" δήλωσε ο Ροχανί -Αντιδρά το Ισραήλ

Μετά από 10 χρόνια, οι περισσότερες από τις κυρώσεις που η διεθνής κοινότητα είχε επιβάλλει στο Ιράν αίρονται, αφού το Σάββατο οι επιθεωρητές του ΟΗΕ ανακοίνωσαν ότι η Τεχεράνη παρέδωσε τα στοιχεία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που ζητούσαν τα Ηνωμένα Έθνη.

Με το που γνωστοποίησε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ότι η Τεχεράνη συμμορφώθηκε και υλοποίησε τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει για το πυρηνικό της πρόγραμμα, στις 14 Ιουλίου 2015 οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Ευρωπαϊκή Ένωση τόνισαν ότι αίρουν τις κυρώσεις κατά του Ιράν.

Ο Γενικός Διευθυντής της Υπηρεσίας, Γιακίγια Αμάνο έκανε λόγο για «μία ιστορική για τη διεθνή κοινότητα ημέρα».

Η επικεφαλής της εξωτερική�� πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ σε κοινή δήλωση τους ανέφεραν πως «Με το Ιράν να έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις του, σήμερα, οι πολυμερείς και εθνικές οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κυρώσεις που συνδέονται με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα αίρονται».

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν χαιρέτισε την έναρξη της εφαρμογής της συμφ��νίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, η οποία υπογράφηκε τον περασμένο Ιούλιο στη Βιέννη, μεταξύ της Τεχεράνης και των μεγάλων δυνάμεων. «Είναι ένα μεγάλο βήμα που αντανακλά την προσπάθεια, η οποία επιτεύχθηκε με καλή πίστη από όλες τις πλευρές, ώστε να εκπληρωθούν οι δεσμεύσεις οι οποίες συμφωνήθηκαν», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί σε μήνυμά του προς το έθνος έκανε λόγο για «χρυσή σελίδα για την χώρα». «Εμείς οι Ιρανοί, τείνουμε το χέρι στον κόσμο σε ένδειξη ειρήνης και αφήνοντας πίσω μας όλες τις εχθρότητες, τις υποψίες, τις συνωμοσίες, ανοίγουμε μια νέα σελίδα στις σχέσεις του Ιράν με τον κόσμο», δήλωσε ο Ροχανί.

«Το Ισ��αήλ δεν θα επιτρέψει στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου την Κυριακή.

«H Ελλάδα χαιρετίζει την έναρξη της εφαρμογής της Συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Εν τω μεταξύ, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 5 μηνών κινήθηκαν οι ιρανικές μετοχές, μετά την άρση των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στη χώρα λόγω του πυρηνικού προγράμματος.Αντίθετα οι μετοχές σε Ντουμπάι και Άμπου Ντάμπι κατέγραψαν ισχυρές απώλειες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top