Πανωλεθρία για τη Μαρίν Λε Πεν! Ούτε μία περιφέρεια δεν κέρδισε το ακροδεξιό κόμμα της Γαλλίας

Τα πρώτα αποτελέσματα νίκη του κεντροδεξιού κόμματος του Νικολά Σαρκοζί

Πανωλεθρία για τη Μαρίν Λε Πεν! Ούτε μία περιφέρεια δεν κέρδισε το ακροδεξιό κόμμα της Γαλλίας

​Μετά την πρωτιά στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών, το κόμμα της Μαρίν Λε Πεν καταποντίστηκε στον δεύτερο γύρο… με αποτέλεσμα να μην επικρατήσει σε καμία περιφέρεια!

Οι Γάλλοι ψηφοφόροι έκαναν την ανατροπή στον δεύτερο γύρο, οι οποίοι μετά την μεγάλη αποχή τους στον πρώτο, κινητοποιήθηκαν βλέποντας το ακροδεξιό κόμμα να προηγείται και να πορεύεται προς την εξουσία, 16 μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2017. Συγκεκριμένα, το ακροδεξιό κόμμα χάνει όλες τις σημαντικές περιφέρειες, στις οποίες προηγούταν στον α’ γύρο, καθώς κανένας υποψήφιος δεν καταφέρνει να εκλεγεί πρώτος.

Τα πρώτα αποτελέσματα στον β' γύρο των περιφερειακών εκλογών της Γαλλίας δείχνουν νίκη του κεντροδεξιού κόμματος του Νικολά Σαρκοζί. Καταλυτικό ρόλο σ’ αυτή την εξέλιξη διαδραμάτισε η απόσυρση των σοσιαλιστών υποψήφιων και η έκκληση του προέδρου Ολάντ για στήριξη του κεντροδεξιού κόμματος ως «ανάχωμα» στην επέλαση της Λε Πεν.

Στη βόρεια περιοχή, οι Ρεπουμπλικάνοι του Σαρκοζί κερδίζουν το 57,5% των ψήφων έναντι 42,5% του Εθνικού Μετώπου. Στα νοτιοανατολικά, όπου υποψήφια είναι η ανιψιά της Λε Πεν, Μαριόν, ο κεντροδεξιός υποψήφιος προηγείται με 54,5%. Υπενθυμίζεται ότι η 25χρονη ξανθιά της Μαρίν Λεπέν, έχει σπουδάσει Νομική και έχει παντρευτεί τον επίσης πολιτικό του FN, Ματιέ Ντεκός κι έχουν μια κόρη, την Ολύμπ. Η Μαριόν Μαρεσάλ είχε «ταχθεί στον αγώνα» του κόμματος από την ηλικία των δύο ετών, εμφανιζόμενη με τον παππού της σε αφίσα του FN. Ωστόσο, η ίδια επιμένει ότι δεν ανετράφη για να γίνει στέλεχος- σύμβολο του κόμματος, επιμένοντας ότι στην οικογένειά της δεν μιλούσαν για πολιτική στο σπίτι και πως ήταν ελεύθεροι να κάνουν τις επιλογές τους. Αυτό βέβαια δεν αναιρεί το ότι ήταν μέλος του κόμματος από τα 18 και ότι δύο χρόνια μετά (2010) συμμετείχε στις περιφερειακές εκλογές.

071215115759_9507.jpg
Η συμμετοχή και στις δύο περιφέρειες υπερβαίνει το 61% - σημαντικά αυξημένη έναντι του πρώτου γύρου. Στα ανατολικά, η κεντροδεξιά προηγείται με 48,4% έναντι 36,4% του Εθνικού Μετώπου. Την ίδια ώρα, αλλαγή σελίδας σημειώνεται στην περιφέρεια του Παρισιού, καθώς μετά από 17 συναπτά έτη, το σοσιαλιστικό κόμμα χάνει τον έλεγχό του, ο οποίος περνάει στα χέρια της κεντροδεξιάς.

071215115757_7604.jpg
Συνολικά, το κόμμα του Σαρκοζί κερδίζει επτά περιφέρειες, ενώ του Ολάντ έξι. Σημειώνεται ότι στον πρώτο γύρο, το Εθνικό Μέτωπο προηγούταν σε έξι περιφερειες, η κεντροδεξιά σε τέσσερις και οι σοσιαλιστές σε τρεις.

«Τίποτα δεν θα μπορέσει να μας σταματήσει» ήταν η πρώτη αντίδραση της Μαρίν Λε Πεν, στο άκουσμα των exit polls.

Ο κίνδυνος της ακροδεξιάς παραμένει, εκτίμησε από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς.

«Απόψε, δεν υπάρχει περιθώριο για ανακούφιση ή θριαμβολογίες» τόνισε και σημείωσε ότι τα ποσοστά του Εθνικού Μετώπου πρέπει να αναγκάσουν τη γαλλική κυβέρνηση να «ακούσει» τον γαλλικό λαό.

Τα υψηλά ποσοστά του Εθνικού Μετώπου συνιστούν μία προειδοποίηση προς όλα τα συστημικά κόμματα, δήλωσε και ο επικεφαλής της κεντροδεξιάς, Νικολά Σαρκοζί.

«Η κινητοποίηση υπέρ των υποψηφίων μας δεν πρέπει να μας επιτρέψει να ξεχάσουμε το μήνυμα που έστειλε ο γαλλικός λαός στον πρώτο γύρο των εκλογών» συνέχισε ο Σαρκοζί.

«Πρέπει να κάνουμε μία βαθιά συζήτηση για τα προβλήματα των Γάλλων και να αναζ��τήσουμε τις κατάλληλες απαντήσεις» πρόσθεσε, εστιάζοντας κυρίως στην ανεργία και την ασφάλεια.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top