Με δυο κινήσεις… ΜΑΤ η Ρωσία αποκτά το πάνω χέρι στην γεωπολιτική σκακιέρα

Τι είναι οι πύραυλοι S-400

​Την ώρα που η ένταση κλιμακώνεται στη Συρία, η Ρωσία εγκαθιστά υπερσύγχρ��νους αντιαεροπορικούς πυραύλους σε στεριά και θάλασσα στην ευρύτερη περιοχή και αποκτά το πάνω χέρι...

Με δυο κινήσεις, την εγκατάσταση πυραύλων S400 στην αεροπορική βάση της Λαττάκειας στην Συρία και την μετακίνηση στην θαλάσσια περιοχή του πυραυλοφόρου καταδρομικού ΜΟΣΚΒΑ η Ρωσία καθηλώνει τις τουρκικές και άλλες αεροπορικές δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή και αποκτά πλεονέκτημα στην γεωπολιτική σκακιέρα. Μια κίνηση που προβληματίζει και τους Αμερικανούς.

Τι είναι όμως οι S-400;

«Είναι ένα αντιαεροπορικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς, το οποίο μπορούμε να πούμε είναι το καλύτερο σύστημα στον κόσμο. Είναι η εξέλιξη του S-300 που έχουμε κι εμείς, και εικάζεται ότι μπορεί να χτυπήσει στόχους σε εμβέλεια, σε μια ακτίνα 400 χιλιομέτρων. Πάρα πολύ ισχυρό, με υπερηχητικές ταχύτητες και θεωρείται ανυπέρβλητο» δήλωσε στην κάμερα του STAR ο αντιστράτηγος Ε.Α. κ. Ιωάννης Μπαλζώης.

Όσο για το πυραυλοφόρο πλοίο που κινείται στην περιοχή, ο αντιστράτηγος απάντησε:

«Οι Ρώσοι έχουν κατεβάσει, το καταδρομικό Μοσκβα το οποίο είναι πολύ παρά πολύ ισχυρό πλοίο. Διαθέτει antiship πυραύλους εναντίον πλοίων και αντιαεροπορικούς πυραύλους S-300. Δηλαδή διαθέτει 64 πυραύλους S-300 και 16 πυραύλους VULCAN P 1000, οι οποίοι είναι τρομακτικοί. Δηλαδή είναι εναντίον πλοίων και εναντίον αεροσκαφών. Το μετακίνησε βορειότερα ούτως ώστε να συμπεριλάβει μέσα στην εμβέλεια της και την Τουρκική επικράτεια» ανέφερε.

Αν ωστόσο ξεσπάσει στην περιοχή πολεμική σύγκρουση:

«Από οπλικά συστήματα, εκείνο που έχει σημασία είναι τα αεροσκάφη. Στην περιοχή εκεί δρουν στα 150 αμερικανικά αεροσκάφη, από διάφορες βάσεις απογειώνονται, από τον περσικό κόλπο, από τη βάση Diego Garcia, και ούτω καθεξής, είναι γύρω στα 34 με 35 Ρωσικά αεροσκάφη και είναι γύρω στα 30 Γαλλικά αεροσκάφη που δρουν στην περιοχή. Είναι βέβαια και κάποιες άλλες αραβικές χώρες αλλά είναι πολύ μικροί οι αριθμοί.»

Η εγκατάσταση αυτών των υπερσύγχρονων αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων προκαλεί ανησυχία στις γύρω χώρες...

«Κοιτάξτε αυτό το σύστημα, με τα ραντάρ που έχει και λοιπά, μπορεί να εγκλωβίσει 100 στόχους ταυτόχρονα και να λοκάρει πάνω από 16 στόχους ταυτόχρονα και να τους χτυπήσει. Που σημαίνει κάθε αεροπλάνο που πετάει σε αυτή την ακτίνα παρακολουθείται, ελέγχεται και μπορεί ανά πάσα στιγμή να μπλοκαριστεί, να λοκάρει όπως λέμε και να καταστραφεί...»

Ένας παράγοντας που εξηγεί γιατί η Συρία και η ευρύτερη περιοχή αποτελεί αιτία πολεμικών συγκρούσεων, είναι τα κοιτάσματα πετρελαίου. Στην καυτή συνοριακή γραμμή Τουρκιάς-Συρίας πρωταγωνιστεί το λαθρεμπόριο καυσίμων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top