Συνάντηση Ολάντ-Ομπάμα και ΕΚΤΑΚΤΗ σύνοδος του ΝΑΤΟ

Στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, αλλά και του θερμού επεισοδίου μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας

Συνάντηση Ολάντ-Ομπάμα και ΕΚΤΑΚΤΗ σύνοδος του ΝΑΤΟ

​Έφτασε πριν από λίγο στις ΗΠΑ ο Ολάντ για συζητήσει με τον πρόεδρο Ομπάμα για τον ISIS και την μάχη κατά της τρομοκρατίας στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, αλλά και του θερμού επεισοδίου μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας.

Η συνάντηση του Φρανσουά Ολάντ με τον Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, θεωρείται κρίσιμη, καθώς η συνεργασία των ΗΠΑ είναι καθοριστική και θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ρωσία.

Να σημειωθεί ότι ο Γάλλος πρόεδρος ξεκίνησε από την Δευτέρα τον γύρο συναντήσεων για τη δημιουργία ενιαίου συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών, από τη στιγμή που το Συμβούλιο Ασφαλείας υιοθέτησε το γαλλικό ψήφισμα για «λήψη κάθε αναγκαίου μέτρου» για την εξάλειψη του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Ολάντ υποδέχθηκε τη Δευτέρα στο Μέγαρο των Ηλυσίων τον Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος έσπευσε να παραχωρήσει στις γαλλικές δυνάμεις τη βρετανική βάση στο Ακρωτήρι της Κύπρου ως ορμητήριο για τις επιχειρήσεις στη Συρία.

Επιστρέφοντας στο Παρίσι την Τετάρτη, ο Φρανσουά Ολάντ θα έχει ανεπίσημο δείπνο εργασίας με την Ανγκελα Μέρκελ, η οποία έχει ήδη δεσμευτεί για πλήρη στήριξη της Γαλλίας.

Την Πέμπτη ο Ολάντ θα βρεθεί στη Μόσχα όπου θα συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα L’ Express ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε πως «η Γαλλία σκοπεύει να τεθεί επικεφαλής του μεγαλύτερου συνασπισμού για τη ζωή» με την ευκαιρία της Διάσκεψης για το Κλίμα που ξεκινά τη Δευτέρα στο Παρίσι, όπως και της μάχης κατά της τρομοκρατίας.

Όταν ρωτήθηκε πώς συνδέεται η μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής και αυτής κατά της τρομοκρατίας, ο Ολάντ απάντησε στη συνέντευξη που θα δημοσιευθεί αύριο Τετάρτη στο διαδίκτυο: «Είναι η ίδια μάχη».

Έκτακτη σύνοδος του ΝΑΤΟ το απόγευμα

Έκτακτη σύνοδος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες θα διεξαχθεί στις 17.00 τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδος) «κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας», η οποία επιθυμεί «να ενημερώσει τους συμμάχους» για το θέμα του ρωσικού αεροσκάφους το οποίο κατερρίφθη σήμερα, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Συμμαχίας.

Κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας, το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο (το βασικό όργανο πολιτικής διαβούλευσης του ΝΑΤΟ) «θα συνέλθει σε έκτακτη σύσκεψη στις 17.00 στις Βρυξέλλες», δήλωσε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top