Ο ιδρυτής του Facebook μοίρασε πολλά... εκατομμύρια δολάρια

Υπάρχουν «Όσκαρ της επιστήμης» και ξοδεύονται τρελά λεφτά

Ο ιδρυτής του Facebook μοίρασε πολλά... εκατομμύρια δολάρια

​Κι αν νομίζατε ότι τα τρελά λεφτά είναι στα Όσκαρ και στο Χόλυγουντ αυτό το άρθρο θα σας κάνει να πέσετε από τα σύννεφα!

Τα λεφτά βρίσκονται στην επιστήμη και για την ακρίβεια στα βραβεία Επιστήμης ονόματι Breakthrough. Ενδεικτικά, κάθε επιστήμονας που κερδίζει κάποιο βραβείο βάζει στην τσέπη του (κρατηθείτε)… τρία εκατομμύρια δολάρια.

1110_zuck_970-630x420.jpg
Πρόκειται για τα πιο γενναιόδωρα βραβεία στον κόσμο αφού κάπου εδώ θα πρέπει να σας ενημερώσουμε ότι κάθε νικητής Νόμπελ παίρνει μόλις… ένα εκατομμύριο δολάρια.

Τα συγκεκριμένα βραβεία χρηματοδοτούνται από τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Γιούρι Μίλνερ και από κάποιους κροίσους της Σίλικον Βάλλεϋ στην Καλιφόρνια. Ανάμεσα τους είναι δύο γνωστά και πολύ ηχηρά ονόματα: ο ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ και ο συνιδρυτής της Google Σεργκέι Μπριν.

Η αρχή για αυτά τα βραβεία έγινε 2012 και φέτος μοίρασαν συνολικά σχεδόν 22 εκατομμύρια δολάρια σε πολλούς επιστήμονες.

Οι βραβευθέντες για το 2015 είναι:

• Επιστήμες της Ζωής (πέντε βραβεία από 3 εκατ. δολ.): στους Έντουαρντ Μπόιντεν (ΜΙΤ), Καρλ Ντάϊσεροθ (Στάνφορντ), Τζον Χάρντι (University College Λονδίνου), Έλεν Χομπς (Πανεπιστήμιο Τέξας) και Σβάντε Πάαμπο (Ινστιτούτο Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ).

• Φυσική (ένα βραβείο 3 εκατ. δολ.): θα το μοιρασθούν εξίσου πάνω από 1.300 επιστήμονες που ανήκουν σε πέντε ερευνητικές κοινοπραξίες, οι οποίες μελετούν τα νετρίνα. Πρόκειται για τις πειραματικές ομάδες Daya Bay (Κίνα), KamLAND (Ιαπωνία), Κ2Κ/Τ2Κ (Ιαπωνία), Sudbury Netrino Observatory (Καναδάς) και Super-Kamiokande (Ιαπωνία).

• Μαθηματικά (3 εκατ. δολ.): στον Ίαν 'Αγκολ (Πανεπιστήμιο Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ).

breakthrough.jpg
Επιπλέον εννέα βραβεία δόθηκαν σε νέες επιστήμονες, συνοδευόμενα από 100.000 δολάρια το καθένα. Ένας από αυτούς, ο νεαρός Γερμανός μαθηματικός Πέτερ Σόλτσε, αρνήθηκε να παραλάβει το βραβείο.

Για την ιστορία, από το 2012 τα βραβεία έχουν μοιράσει πάνω από 160 εκατομμύρια δολάρια σε επιστήμονες.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top