Απάνθρωπες συνθήκες στην βρετανική βάση Δεκελείας στην Κύπρο: Φιλοξενούνται 114 πρόσφυγες

Το βίντεο δείχνει την ένταση που επικρατεί

​Στις 21 Οκτωβρίου, 114 πρόσφυγες από Συρία, Παλαιστίνη και Λίβανο, έχοντας μεταξύ τους 28 παιδιά, βρήκαν καταφύγιο μετά τη ναυτική περιπέτειά τους στη βρετανική στρατιωτική βάση της Δεκέλειας στην Κύπρο. Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας είχε εκδώσει φωτογραφίες για να δείξει την άψογη υποδοχή.


Βίντεο όμως, που είδε προσφάτως το φως της δημοσιότητάς, δίνει εντελώς διαφορετική εικόνα. Συγκεκριμένα δείχνει έναν άνδρα που προσπαθεί να κρεμασθεί λίγο πριν κάνουν την εμφάνισή τους Βρετανοί στρατιώτες, ενώ ένας άλλος δέχεται τις πρώτες βοήθειες μετά τον αυτο-τραυματισμό του.

«Ζητήσαμε από δημοσιογράφους να έρθουν εδώ, Γιατί μας κρατάτε κρυμμένους; Γιατί μας κρατάτε σε σκηνές;». «Είμαι 12 χρόνων. Δεν μπορούμε να ζήσουμε στις σκηνές, κάνει πολύ κρύο. Δεν υπάρχει σχολείο. Δεν έχουμε τίποτα. Δεν έχουμε παπούτσια. Μόνο σαγιονάρες». «Είμαστε άνθρωποι. Όχι ζώα. Είμαστε άνθρωποι!» είναι μερικά από αυτά που ακούγονται στο βίντεο.

Εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού δήλωσε ότι υπάρχει μεγάλη αγανάκτηση. Ωστόσο η κατάσταση δείχνει περίπλοκη καθώς γίνεται λόγος για ύπαρξη τζιχαντιστών από τη Συρία ανάμεσα στους πρόσφυγες. Τα στοιχεία τους έχουν σταλεί στις αρμόδιες Αρχές και σε Υπηρεσίες Πληροφοριών κι εξετάζονται.

Στη Γε��μανία πάλι, η Άγκελα Μέρκελ εξέφρασε την ανησυχία της ότι τυχόν κλείσιμο των συνόρων της Γερμανίας με την Αυστρία θα οδηγήσει σε ένοπλες συγκρούσεις εντός των Βαλκανίων. Όπως είπε «αν κλείσουμε τα σύνορά μας θα ακολουθήσουν και οι χώρες των Βαλκανίων με απρόβλεπτες συνέπειες και με κίνδυνο ενόπλων συγκρούσεων» για αυτό η Γερμανία θα πρέπει να φανεί αλληλέγγυα στο προσφυγικό δράμα.