Αδιαμφισβήτητος ΝΙΚΗΤΗΣ των εκλογών στην Τουρκία ο Ερντογάν -Συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία

Κέρδισε το 49,1% και 316 έδρες εκ των 550 εδρών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης

Σάρωσε στις βουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στην Τουρκία, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία.

Όπως μετέδωσαν τα δίκτυα NTV και CNN- Turk, με καταμετρημένο το 100% των ψήφων, το AKP συγκέντρωσε το 49,1% και κέρδισε 316 εκ των 550 εδρών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης. (Στις εκλογές της 7ης Ιουνίου 2015 το κόμμα είχε ποσοστό 40,87% και 258 έδρες).

Η αύξηση των ποσοστών του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης σε ολόκληρη τη χώρα ήταν θεαματική, ενώ καταγράφηκε καθολική πτώση του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος και του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών. (Το ΔΚΛ από το 79,8% που είχε το κόμμα στις εκλογές του Ιουνίου στο νομό του Ντιγιάρμπακιρ, έπεσε στο 72%).

Τα ποσοστά των κομμάτων στις σημερινές εκλογές, καθώς και τα ποσοστά τους στις εκλογές της 7ης Ιουνίου 2015, στην Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα, τη Σμύρνη και το Ντιγιάρμπακι��, έχουν ως εξής:
Κωνσταντινούπολη: ΚΔΑ 48,τ% (41,1%), ΡΛΚ 30,3% (29,1%), ΔΚΛ 10,1% (11,0%), ΚΕΚ 8,6% (11,0%)
Άγκυρα: ΚΔΑ48,8% (41,4%), ΡΛΚ 30,7% (29,17%), ΚΕΚ 14,1% (17,8%), ΔΚΛ 4,2% (5,6%)
Σμύρνη: ΡΛΚ 46,2 (44,8%), ΚΔΑ 31,3% (26,75%), ΚΕΚ 11,3% (13,6%), ΔΚΛ 8,6%, (10,6%)
Ντιγιάρμπακιρ: ΔΚΛ 72,0% (79,8%), ΚΔΑ 21,8% (13,89%), ΡΛΚ 1,7% (0,91%), ΚΕΚ 0,7% (0,98%)

Δύο μηνύματα Ερντογάν μετά τη νίκη

Στην ομιλία του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο Τούρκος πρόεδρος συνεχάρη το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και στράφηκε εναντίον των τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης, σε γραπτή δήλωσή του σχετικά με το εκλογικό αποτέ��εσμα.
Σύμφωνα με τον Ερντογάν, το σημαντικότερο μήνυμα των εκλογών ήταν «σχετικό με τ�� διαμελιστική τρομοκρατική οργάνωση και αυτούς που βρίσκονται υπό την καθοδήγηση της οργάνωσης αυτής». Ο Ερντογάν εννοούσε το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών. Τόνισε ότι «το έθνος μας έδωσε ηχηρή απάντηση σε αυτούς που προσπάθησαν να ρίξουν μετά τις εκλογές της 7ης Ιουνίου τη σκιά των όπλων, των βομβών, της βίας, του αίματος και της τρομοκρατίας».
Η δήλωση αυτή αν θεωρηθεί ως προπομπός του συσχετισμού του φιλοκουρδικού κόμματος με την τρομοκρατία από πλευράς κυβέρνησης κατά τη μετεκλογική περίοδο, μπορεί να ληφθεί υπόψη ως ένδειξη μελλοντικού δικαστικού διωγμού εναντίον του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών.

Το δεύτερο μήνυμα των εκλογών, σύμφωνα με τον Ερντογάν, αφορά στο ότι «το έθνος μας δεν ενέκρινε την αδιάλλακτη και ρεβανσιστική στάση που τηρούν εδώ και καιρό το δεύτερο και τρίτο κόμμα των εκλογών της 7ης Ιουνίου, στάση που επανέλαβαν και κατά τις συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις εκλογές αυτές». Η δήλωση αφορά το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα και το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος.

Δηλώσεις Νταβούτογλου

Από την πλευρά του, απευθυνόμενος σε οπαδούς του στην Άγκυρα, ο Αχμέτ Νταβούτογλου, αρχηγός του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΚΔΑ), είπε ότι «δεν υπάρχει ηττημένος» και διαβεβαίωσε ότι το κόμμα «όπως κάνει από το 2002, θα συνεχίσει να αγκαλιάζει όλα τα τμήματα της κοινωνίας».
Ο Νταβούτογλου δεν παρέλειψε να χαιρετίσει τον πρόεδρο της χώρας και ιδρυτή του κόμματός του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρωθυπουργός έκανε λόγο για ένα «νέο σύνταγμα». «Εγγυόμαστε τη ζωή και την περιουσία, την ελευθερία σκέψης και θρησκείας όλων των πολιτών» είπε, αλλά - αναφερόμενος στην αντιπολίτευση - σημείωσε ότι «η πολιτική της τρομοκρατίας και η πολιτική της άρνησης ηττήθηκε από αυτούς που λένε 'Ναι' στη νέα Τουρκία». Με τα περί «πολιτικής της τρομοκρατίας» εννοούσε προφανώς το φιλοκουρδικό κόμμα και με τα περί «άρνησης» το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα και το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος.

Το ζήτημα είναι τώρα πως θα κυβερνήσει την Τουρκία από σήμερα και στο εξής το Κόμμα Διακιοσύνης και Ανάπτυξης, καθώς καλείται να διαχειριστεί το Κουρδικό ζήτημα, αλλά και ένα διεθνές θέμα που συνδέεται μεταξύ άλλων και με το Κουρδικό, τη στάση της χώρας απέναντι στον Άσαντ, όσο και των Κούρδων της Συρίας. (Η Ρωσία επεμβαίνει στη Συρία υπέρ του Άσαντ, οι ΗΠΑ υπέρ των Κούρδων και η Τουρκία επέμενε κατά του Άσαντ και κατά των Κούρδων).

Ένα δεύτερο θέμα είναι αν το ΚΔΑ θα επιχειρήσει να προχωρήσει σε αναθεώρηση του συντάγματος με σκοπό τη μετάβαση σε προεδρικό σύστημα. Αυτό προϋποθέτει την ψήφο 330 βουλευτών. Με τα μέχρι στιγ��ής αποτελέσματα, το ΚΔΑ θα χρειαστεί πρόσθετες 14 έδρες. Αν τις βρει, ψηφίζεται στη βουλή η αναθεώρηση και στη συνέχεια εγκρίνεται ή όχι, η αναθεώρηση, με δημοψήφισμα. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία με την οποία μπορεί να αναθεωρηθεί το σύνταγμα απευθείας και δίχως δημοψήφισμα είναι αυτή των 367 εδρών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top