WSJ: Χωνευτήρι μεταναστών η Ελλάδα για να γλυτώσει η Ευρώπη

Οι πρόσφυγες δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα

​Στο δράμα των προσφύγων που αναζητούν καταφύγιο στην ευρωπαϊκή «γη της επαγγελίας» αναφέρεται η αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal», επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να γίνει το χωνευτήρι μεταναστών και προσφύγων της γηραιάς ηπείρου.

Η Ευρώπη καταβάλλει την ύστατη προσπάθεια για να ελέγξει την εισροή μεταναστών και προσφύγων στο έδαφός της, σχολιάζει η «WSJ» αναφερόμενη στο αποτέλεσμα της μίνι Συνόδου για το προσφυγικό στις Βρυξέλλες.

Η Ευρώπη θα δημιουργήσει 100 χιλιάδες θέσεις υποδοχής προσφύγων στις χώρες που βρίσκονται κατά μήκος της λεγόμενης «διαδρομής των δυτικών Βαλκανίων», εκ των οποίων οι 50 χιλιάδες θα βρίσκονται στην Ελλάδα ενώ αρκετοί θα κατανεμηθούν στα Σκόπια, τη Σερβία και την Κροατία, γράφει η αμερικανική εφημερίδα.

Τόσο το Βερολίνο, όσο και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αντιδρούν με οργισμένο τρόπο στην de facto πολιτική της Αθήνας να προωθεί τους μετανάστες σε άλλες χώρες, αντί να επεξεργάζεται τις αιτήσεις ασύλου τους. Μόνο την περασμένη εβδομάδα, κατέφτασαν από τα παράλια της Τουρκίας περίπου 50.000 νέοι μετανάστες και πρόσφυγες κυρίως από τη Συρία. Όπως αναφέρει η WS Journal, ακόμη και αν υπάρχει πρόνοια για εγκατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα, το βασικό πρόβλημα παραμένει: δεν θα καταφέρουν να ζήσουν ανθρώπινα σε μια χώρα που αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά ζητήματα. Επιπλέον, η πλειοψηφία των μεταναστών δεν επιθυμούν να μείνουν στην Ελλάδα, αλλά αποζητούν ένα καταφύγιο στη Γερμανία και τη Σκανδιναβία.

Οι πρόσφυγες δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα

Η Τζούντιθ Σάντερλαντ της οργάνωσης «Human Rights Watch», λέει: «Δεν πρέπει να μας προκαλέσει έκπληξη ότι η ΕΕ θέλει να είναι η Ελλάδα αυτή που θα προλαβαίνει την άτακτη φυγών αυτών των ανθρώπων. Ωστόσο, η Ελλάδα είναι μια χώρα υπό οικονομική κρίση, ενώ και οι πρόσφυγες δεν θέλουν να μείνουν σε αυτήν. Εάν υπάρξουν ανοιχτά κέντρα παραμονής τους, τότε είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσουν το ταξίδι τους, παρά τους κινδύνους που κρύβει το ταξίδι εν μέσω χειμώνα».

Το Βερολίνο θα υψώσει τείχος

Εάν το σχέδιο αποτύχει, και η Ελλάδα και τα Βαλκάνια συνεχίσουν να στέλνουν τα κύματα των μεταναστών στην υπόλοιπη Ευρώπη, τότε το Βερολίνο απειλεί πως θα ορθώσει ένα τείχος και θα κλείσει τα σύνορα. Κάτι που ήδη η Ουγγαρία το έχει πράξει. Κάτι τέτοιο, φοβούνται πολλοί Ευρωπαίοι, μπορεί να προκαλέσει έξαρση της βίας κατά μήκος των Βαλκανίων και του Αιγαίου.