ΑΥΤΟΣ ο άντρας πριν από 32 χρόνια ΕΣΩΣΕ τον ΚΟΣΜΟ και δεν τον γνωρίζει κανείς

Μια απίστευτη ιστορία

Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως όλα είναι θέμα επιλογών… ωστόσο, όταν στα χέρια σου κρατάς τη μοίρα του κόσμου… πόσο εύκολο είναι να πάρεις μια απόφαση και να κάνεις την σωστή επιλογή;

Η παρακάτω ιστορία θα σας βάλει σε σκέψεις αλλά και θα σας αποκαλύψει έναν αφανή ήρωα, ο οποίος κατάφερε πριν από 32 χρόνια να σώσει τον κόσμο…

Το 1983 βρισκόταν σε εξέλιξη ο «Ψυχρός Πόλεμος», ο ανταγωνισμός σε γεωπολιτικό, στρατιωτικό και οικονομικό επίπεδο ανάμεσα σε δύο κύρια μπλοκ χωρών (το Δυτικό μπλοκ, με ηγέτιδα δύναμη τις ΗΠΑ και το Ανατολικό μπλοκ με ηγέτιδα δύναμη την ΕΣΣΔ).

47532f62-ff11-11e4-_909832j.jpg
Τον Μάρτιο, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ σκόπευαν να τοποθετήσουν πυραύλους στη Δυτική Γερμανία, και ταυτόχρονα ξεκίνησαν να οργανώνουν στρατιωτικές ασκήσεις στην Ευρώπη. Ωστόσο, δεν έπεισαν ποτέ τους ηγέτες της Σοβιετικής Ένωσης πως επρόκειτο όντως για ασκήσεις… πίστευαν πως απλά προετοιμάζονταν για εισβολή.

Ενδεικτικό του εκρηκτικού κλίματος που επικρατούσε είναι το περιστατικό το οποίο συνέβη την πρώτη Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς... Ένα αεροσκάφος της Νότιας Κορέας «μπήκε» κατά λάθος εντός του σοβιετικού εναέριου χώρο�� και οι Ρώσοι δεν δίστασαν να το καταρρίψουν χωρίς καμία προειδοποίηση, σκοτώνοντας 269 άτομα.

Το μοιραίο βράδυ που θα μπορούσε να αλλάξει τον κόσμο που ξέρουμε σήμερα

Στις 25 Σεπτεμβρίου ο 44χρονος συνταγματάρχης από το τμήμα στρατιωτικών πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών της Σοβιετικής Ένωσης ονόματι Στανισλάβ Πέτροβ (Stanislav Petrov) επιστρέφει στα καθήκοντα του, παρά το γεγονός ότι είχε άδεια καθώς ένας συνάδελφος του ήταν άρρωστος!

Αποστολή του ήταν να αναλύει και να ελέγχει όλα τα δεδομένα από έναν δορυφόρο ενόψει μιας ενδεχόμενης πυρηνικής επίθεσης των ΗΠΑ. Με το που θα έβλεπε κάτι επικίνδυνο έπρεπε να ενημερώσει τους ανωτέρους του, αυτοί τους ακόμα πιο πάνω… και στην συνέχεια η Σοβιετική Ένωση θα «απαντούσε» επίσης με πυραύλους στις ΗΠΑ.

stanislav-petrov.jpg
Ωστόσο, αυτό το βράδυ θα ήταν μοιραίο για τον κόσμο μας όπως τον ξέρουμε σήμερα… κι εκείνος θα έγραφε ιστορία. Δεκατέσσερα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, άρχισαν να χτυπάνε όλα τα συστήματα συναγερμού. Οι σειρήνες ηχούν και οι οθόνες των μηχανημάτων δείχνουν πως έρχεται πυρηνική επίθεση με πυραύλους. Ένας πύραυλος φαίνεται πως είχε εκτοξευτεί από μία βάση των ΗΠΑ.

Εκείνος, παραμένει ψύχραιμος… Ζητάει από όλους να ηρεμήσουν και να του επιβεβαιώσουν ότι γίνεται επίθεση από τον δορυφόρο. Οι καιρικές συνθήκες, όμως, δεν επέτρεπαν κάτι τέτοιο.

Αποφασίζει να μην ειδοποιήσει κανέναν και να μην γίνει καμία κίνηση… Το ίδιο σήμα εκπέμπει λίγο αργότερα… Κάτι όμως δεν του κολλάει. Όλοι γύρω του- περίπου 120 άνδρες- είναι αγχωμένοι και περιμένουν την δική του εντολή για να ξεκινήσει η Σοβιετική Ένωση την αντεπίθεση.

dunyayi-kurtaran-adam1.jpg
Το σύστημα ξαναγίνεται κόκκινο ακόμη τρεις φορές και όλοι τον πιέζουν να δώσει εντολή για επίθεση… Εκείνος βρίσκεται σε δίλλημα! Σκεφτόταν ότι αν όντως πραγματοποιούσαν επίθεση οι Αμερικάνοι θα έριχναν πολλούς πυραύλους και όχι… πέντε!

Γίνεται όμως το σύστημα να κόλλησε πέντε διαφορετικές φορές; Αποφασίζει να ακολουθήσει το ένστικτο του… Καλεί ειδικούς για να κοιτάξουν το σύστημα και δεν ενημερώνει ποτέ τους ανωτέρους του. Όλοι περιμένουν την πρώτη έκρηξη στη Μόσχα… τα λεπτά περνούν και μετρούν αντίστροφα! Τελικά δεν γίνεται τίποτα, είναι ένα ήσυχο βράδυ.

Το σύστημα είχε όντως κολλήσει και ήταν λανθασμένος συναγερμός! Τον κρύο ιδρώτα και την αγωνία διαδέχτηκαν χαμόγελα και πανηγυρισμοί. Ήξεραν όλοι ότι αν γινόταν η επίθεση… θα ξεκινούσε ο 3ος Παγκόσμιος Πόλεμος.

Εκείνος, πίνει μονομιάς μισό μπουκάλι βότκα και κοιμάται 28 ώρες για να καταφέρει να ξεπεράσει την πίεση της στιγμής. Ο ανώτερος του μαθαίνει τι έχει συμβεί και του υπόσχεται βραβεία.

αρχείο λήψης (1).jpg
Τελικά, δεν γίνεται τίποτα από όλα αυτά… Κανείς δεν έπρεπε να μάθει τι είχε συμβεί! Τον ενημερώνουν ότι δεν ακολούθησε το πρωτόκολλο και για αυτό κατεβαίνει σε ιεραρχία. Λίγο καιρό αργότερα βγαίνει σε πρόωρη σύνταξη.

Η χαμηλών τόνων ζωή του και τα βράβεια που απέσπασε

Σήμερα ζει με μια σύνταξη των 200 δολαρίων το μήνα, σε ένα πολύ μικρό σπίτι 50 χιλιόμετρα έξω από τη Μόσχα. Περπατάει με δυσκολία και λίγοι ξέρουν τι έχει κάνει για τον κόσμο… Η ιστορία του έγινε γνωστή από τη βιογραφία του διοικητή του, Yury Votintsev, το 1998, ο οποίος αποκάλυψε το συμβάν, σε ένα βιβλίο με τα απομνημονεύματά του. Το βιβλίο αυτό έφτασε τυχαία στα χέρια του Douglas Mattern, προέδρου του διεθνούς οργανισμού για την ειρήνη, «Ένωση των πολιτών του κόσμου». Ο τελευταίος, αφού επιβεβαίωσε κατά πόσο η συγκλονιστική αυτή ιστορία ήταν πραγματική, πήγε να συναντήσει αυτοπροσώπως τον αφανή αυτόν ήρωα στον οποίο χρωστάμε όλοι μας το γεγονός πως εξακολουθούμε να ζούμε σε αυτόν τον κόσμο, για να του δώσει το βραβείο του «Πολίτη του Κόσμου».

Εμπειρογνώμονες επιβεβαίωσαν το περιστατικό και έβγαλαν σπουδαία έως σοκαριστικά συμπεράσματα… τρία έως τέσσερα δισεκατομμύρια άνθρωποι σώθηκαν από την απόφαση που πήρε αυτός ο άνθρωπος εκείνο το βράδυ μέσα σε 10 λεπτά.

αρχείο λήψης.jpg
«Το πρόσωπο της γης θα είχε παραμορφωθεί και ο κόσμος όπως τον γνωρίζουμε, δεν θα υπήρχε πια» είπε ένας από τους εμπειρογνώμονες.

Αυτός ο άνθρωπος έχει λάβει:

Το Βραβείο του Πολίτη του Κόσμου, στις 21 Μαΐου 2004.

Η Αυστραλιανή Σύγκλητος του απένειμε τιμή στις 23 Ιουνίου 2004.

Στις 19 Ιανουαρίου του 2006 έγινε δεκτός στα Ηνωμένα Έθνη.

Στη Γερμανία, το 2011, τιμήθηκε με το βραβείο για όσους έχουν συνεισφέρει σημαντικά στην παγκόσμια ειρήνη, αποτρέποντας έναν πιθανό πυρηνικό πόλεμο.

Βραβεύτηκε στο Baden Baden στις 24 Φεβρουαρίου 2012.

Κέρδισε το Dresda Preis το 2013.

Και ο Κέβιν Κόστνερ γύρισε το ντοκιμαντέρ «Κόκκινο κουμπί» προς τιμήν του.

Τα χρήματα που του έδωσαν από τις διάφορες βραβεύσεις τα έδωσε στην οικογένεια του… Για τον εαυτό του πήρε μόνο μια ηλεκτρική σκούπα, που του χάλασε λίγο μετά, αλλά δεν τον νοιάζει… Ο ίδιος δεν θεωρεί τον εαυτό του ήρωα και θεωρεί πως απλά έκανε το καθήκον του!

πηγή: informadorpublico.com

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top