«Παζάρι» Νταβούτογλου με Μέρκελ για το προσφυγικό

Συνεργασία εφόσον επισπευσθεί η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.

«Παζάρι» Νταβούτογλου με Μέρκελ για το προσφυγικό

​Την ετοιμότητα της Τουρκίας να συνεργαστεί με την Ε.Ε. για το προσφυγικό, εφόσον επισπευστεί η διαδικασία για την ένταξή της, εξέφρασε ο Αχμέτ Νταβούτογλου κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με την Άνγεκλα Μέρκελ, που επισκέφθηκε την Κυριακή την Κωνσταντινούπολη.

«Η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Γερμανία ώστε να αποτραπεί η παράνομη μετανάστευση, ωστόσο η κρίση δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς επίλυση της σύγκρουσης στη Συρία», επεσήμανε ο Τούρκος πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως η χώρα του αναμένει την επίσπευση της διαδικασίας ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στο θέμα των ταξιδιών Τούρκων πολιτών στην Ε.Ε. χωρίς βίζα.

Παράλληλα, ο κ. Νταβούτογλου επέμεινε στην πρόταση για την δημιουργία «ασφαλούς ζώνης» στη βόρεια Συρία, ώστε να αποφευχθεί ένα νέο προσφυγικό ρεύμα από την αραβική χώρα, η οποία σπαράσσεται εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια από τον εμφύλιο.

Από την πλευρά της, η κα. Μέρκελ δήλωσε έτοιμη να ικανοποιήσει το τουρκικό αίτημα και να επισπεύσει τη διαδικασία ένταξης. «Η Γερμανία είναι έτοιμη να ανοίξει φέτος το κεφάλαιο 17 και να κάνει προετοιμασίες για τα κεφάλαια 23 και 24. Μπορούμε να μιλήσουμε για τις λεπτομέρειες», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ δεσμεύτηκε ότι η χώρα της θα βοηθήσει στο να εκδίδονται πιο εύκολα βίζες για τους Τούρκους που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη.

Η Γερμανίδα καγκελάριος θα έχει συνάντηση και με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν.

Δείτε στο βίντεο το σχετικό ρεπορτάζ από το κεντρικό δελτίο του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top