Οι πρώτες έγχρωμες φωτο του Πλούτωνα ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ένα μπλε στεφάνι ομίχλης και παγωμένο νερό!

Τα σημαντικά ευρήματα της NASA για τον πλανήτη νάνο

​Αποκαλύψεις επιφύλασσε η NASA για τον Πλούτωνα και πράγματι εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα που ανακοινώθηκαν σήμερα για τον πλανήτη νάνο. Σύμφωνα με αυτά λοιπόν, ο Πλούτωνας “περιτριγυρίζεται” από ένα στεφάνι ομίχλης σε μπλε χρώμα, ενώ στη επιφάνεια του υπάρχει παγωμένο νερό!
Οι πρώτες έγχρωμες εικόνες της ατμοσφαιρικής συγκεντρώσεως σταγονιδίων του Πλούτωνα, αποκαλύπτονται από την αποστολή New Horizons της NASA. Μάλιστα, τα σταγονίδια που έχουν συγκεντρωθεί είναι μπλε, και δημιουργούν ένα μπλε στεφάνι γύρω από τον πλανήτη νάνο.
Τα σωματίδια της ομίχλης είναι πιθανότατα γκρι ή κόκκινα, αλλά ο τρόπος που δημιουργούν το μπλε φως έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής ομάδας.

«Αυτή η εντυπωσιακή μπλε απόχρωση μας δείχνει στοιχεία για το μέγεθος και τη σύνθεση των σωματιδίων ομίχλης», δήλωσε ο ερευνητής της επιστημονικής ομάδας Κάρλι Χάουετ και πρόσθεσε: «Αυτή η απόχρωση του μπλε του ουρανού συχνά προκύπτει από τη σκέδαση του φωτός του ήλιου από πολύ μικρά σωματίδια. Στη Γη, τα εν λόγω σωματίδια είναι μικροσκοπικά μόρια. Στον Πλούτωνα φαίνονται να είναι μεγαλύτερα - αλλά εξακολουθούν να είναι σχετικά μικρά, τα οποία ονομάζουμε “ tholins"».
Ένα ακόμη σημαντικό εύρημα της NASA είναι ότι εντοπίστηκαν πολυάριθμες, μικρές περιοχές με παγωμένο νερό στον Πλούτωνα.

«Μεγάλο κομμάτι της έκτασης του Πλούτωνα δεν είναι εκτεθειμένο σε παγωμένο νερό» αναφέρει μέλος της επιστημονικής ομάδας, ο Τζέισον Κουκ και διευκρινίζει:
«Προφανώς τα περισσότερα σημεία του πλανήτη καλύφθηκαν από ευεξάτμιστο πάγο, αλλά το γιατί το παγωμένο νερό εμφανίζεται ακριβώς σε αυτά τα σημεία, και όχι σε άλλα, είναι κάτι που μας προκαλεί εντύπωση και είναι προς έρευνα».
Το περίεργο είναι ότι το παγωμένο νερό εντοπίζεται στις έγχρωμες φωτογραφίες στα σημεία με έντονο το κόκκινο χρώμα. «Ε��μαι έκπληκτη με το γεγονός ότι αυτό το παγωμένο νερό είναι τόσο κόκκινο», λέει ο Σίλβια Πρωτόπαπα, μέλος της ομάδας επιστημών από το Πανεπιστήμιο του Maryland, College Park. «Δεν έχουμε ακόμα κατανοήσει τη σχέση μεταξύ παγωμένου νερού και των κοκκινωπών σταγονιδίων “tholins” στην επιφάνεια του Πλούτωνα» προσθέτει.
Το διαστημικό σκάφος New Horizons είναι σήμερα 3,1 δισεκατομμύρια μιλίων (5 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα) από τη Γη, με όλα τα συστήματα να λειτουργούν κανονικά.
πηγή: NASA