Σουλτς: Πρόθυμος ο Ερντογάν για συνεργασία με την Ευρώπη για το προσφυγικό

Μίλησαν και για την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία

​Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως ο Τούρκος πρόεδρος ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την εμβάθυνση της συνεργασίας με την Ευρώπη ώστε να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση.

Ο κ. Σουλτς από την πλευρά του είπε στον ισχυρό άντρα της Τουρκίας πως το 1 δις που αποφασίσθηκε στην πρόσφατη έκτακτη σύνοδο κορυφής, μαζί με τα άλλα κονδύλια από τον κοινοτικό προϋπολογισμό και από εθνικούς προϋπολογισμούς συνιστούν πολλά χρήματα και το Ευρωκοινοβούλιο θα κάνει ό,τι μπορεί για να συντομευθεί ο χρόνος που απαιτείτ��ι για την εκταμίευσή τους.

Οι Σουλτς κι Ερντογάν συζήτησαν επίσης το θέμα της βίζας, όπως κι αυτό του ελέγχου των θαλασσών, όπως είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ όσον αφορά τη δημιουργία μιας ειδικής περιοχής στα σύνορα με τη Συρία (no fly zone), που προτείνει η Τουρκία, ο Σουλτς επεσήμανε πως αυτό είναι αρμοδιότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Για το θέμα της συμπερίληψης της Τουρκίας στη λίστα με τις «ασφαλείς χώρες», ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξέφρασε την άποψη ότι μια χώρα που είναι υποψήφια για ένταξη δε μπορεί να μην χαρακτηρίζεται ως ασφαλής.

Σύμφωνα με τον Σουλτς, ο Ερντογάν προτείνει τη σύσταση μιας ειδικής ομάδας συνεργασίας Τουρκίας - ΕΕ για το προσφυγικό, όπως αυτ�� που έχει συσταθεί μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας.

Τέλος, ο Σουλτς απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως μετέφερε στον Ερντογάν την ανησυχία πολλών μελών του Ευρωκοινοβουλίου για την κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top