Στις Βρυξέλλες σήμερα ο Ερντογάν για το προσφυγικό

Συναντήσεις με Γιούνκερ, Τουσκ και Σουλτς

Στις Βρυξέλλες σήμερα ο Ερντογάν για το προσφυγικό
Στο επίκεντρο των συναντήσεων που έχει σήμερα στις Βρυξέλλες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, αναμένεται να είναι το προσφυγικό ζήτημα και η ασφάλεια των συνόρων της Τουρκίας κυρίως αυτών με τη Συρία.

Εν τω μεταξύ και λίγο πριν την επίσκεψη του Ερντογάν στις Βρυξέλλες, Γερμανοί ευρωβουλευτές ζήτησαν από την Τουρκία να επιβάλει πιο αυστηρούς ελέγχους στα σύνορά της.

«Ο Ερντογάν ως εταίρος θα πρέπει να δώσει σημασία στο κλείσιμο των συνόρων», υπογράμμισε ο Έλμαρ Μπρόκ, πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μιλώντας στην γερμανική εφημερίδα Die Welt: «Προς αυτή την κατεύθυνση θα έχει τη συνεργασία της ΕΕ αλλά και οικονομική στήριξη. Είναι ένα ζήτημα ανταπόδοσης», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

«Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην προσφυγική κρίση. Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί του προσφέρουν χρήματα για την περίθαλψη των αιτούντων άσυλο και σε αντάλλαγμα ζητούν από την Άγκυρα την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων της», επισημαίνει ο γερμανικός Τύπος.

Ωστόσο, δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, ανέφερε ότι EΕ και Τουρκία έχουν καταλήξει σε συμφωνία επί της αρχής για ένα σχέδιο δράσης που έχει σκοπό να ανακόψει το κύμα μεταναστών που κατε��θύνεται προς την Ευρώπη.

Με βάση το σχέδιο αυτό, η Τουρκία θα πρέπει να δεχθεί να εντείνει τις προσπάθειές της προκειμένου να ασφαλίσει τα σύνορά της με την Ε.Ε. συμμετέχοντας σε κοινές περιπολίες με την ελληνική ακτοφυλακή στο ανατολικό τμήμα του Αιγαίου, οι οποίες θα συντονίζονται από την ευρωπαϊκή υπηρεσία εποπτείας των συνόρων Frontex.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η σημερινή επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στις Βρυξέλλες θα είναι μια σημαντική στιγμή για την ΕΕ και την Τουρκία, καθώς αναμένεται να συζητηθεί και να συμφωνηθεί ένα ενιαίο πλαίσιο αλληλεγγύης και αμοιβαίας εμπιστοσύνης, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των δύο πλευρών, προκειμένου να βρεθεί λύση στο προσφυγικό ζήτημα.

Ο Ερντογάν συναντάται 3.30 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, στις 4 μ.μ. με τον πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ και στις 5 μ.μ. με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Τέλος, στις 7 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί δείπνο στο κτίριο του Συμβουλίου της ΕΕ στο οποίο θα παραστούν ο Ταγίπ Ερντογάν και οι πρόεδροι της ΕΕ, της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top