Νορβηγία και Ινδία κάνουν έρευνες για το σκάνδαλο Volkswagen

Διευκρινήσεις από τον όμιλο ζητά ΚΑΙ η Αυστραλία

Η Νορβηγική αστυνομία, ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκινά έρευνα για να διαπιστώσει αν η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen, έχει πουλήσει στη Νορβηγία οχήματα που φέρουν το λογισμικό παραποίησης των μετρήσεων κατά τους ελέγχους για τις εκπομπές ρύπων.
«Μετά την αποκάλυψη της επονομαζόμενης “υπόθεσης Volkswagen” στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, και την παραδοχή μιας γενικευμένης απάτης, η υπηρεσία δίωξης οικονομικού εγκλήματος της αστυνομίας θα ερευνήσει για να διαπιστώσει αν διαπράχθηκε αδίκημα στη Νορβηγία και αν υπάρχει μια κάποια επίπτωση από την απάτη αυτή στα μοντέλα που αφορά και που έχουν εισαχθεί στη χώρα μας», αναφέρει χαρακτηριστικά η αστυνομία της Νορβηγίας σε ανακοίνωσή της.
Η Νορβηγία δεν είναι βέβαια η μόνη χώρα που ξεκινά έρευνα για το σκάνδαλο που απασχολεί τη κοινή γνώμη. Εντολή για τη διεξαγωγή έρευνας έδωσε σήμερα και η κυβέρνηση της Ινδίας, μετά την πρόσφατη ομολογία της μεγάλης γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας ότι είχε χρησιμοποιήσει λογισμικό που παραποιούσε τις μετρήσεις κατά τους ελέγχους για την εκπομπή ρύπων στις ΗΠΑ.
Η ινδική κυβέρνηση ζήτησε από την αρμόδια ελεγκτική υπηρεσία της χώρας, ARAI, να κάνει μια αξιολόγηση των αυτοκινήτων της Volkswagen που πωλούνται στην Ινδία για να αποφανθεί αν παραβιάζουν και στη χώρα αυτή τους νόμους περί ατμοσφαιρικής ρύπανσης, οι οποίοι είναι λιγότερο αυστηροί από αυτούς στις ΗΠΑ.
«Με επιστολή μας στην ARAI ζητούμε να ερευνήσει αν η Volkswagen πωλεί τα ίδια μοντέλα στην Ινδία τα οποία βρέθηκε ότι παραβιάζουν τους κανονισμούς στις ΗΠΑ», δήλωσε στο Reuters ο Άμπουτζ Σάρμα, αναπληρωτής γραμματέας του υπουργείου Βαριάς Βιομηχανίας.
«Θέλουμε να μάθουμε αν αυτό που συνέβη στις ΗΠΑ μπορεί να συμβεί στην Ινδία ή όχι», είχε δηλώσει επίσης νωρίτερα άλλος αξιωματούχος του υπουργείου σχετικά με το σκάνδαλο αυτό με τη Volkswagen που ξέσπασε προσφάτως στις ΗΠΑ.
Η VW πάντως δεν έχει σχολιάσει την είδηση αυτή μέχρι στιγμής σήμερα, που είναι ημέρα αργίας στην Ινδία.
Τέλος, η Καμπέρα ζήτησε σήμερα από τον γερμανικό όμιλο αυτοκινήτων να διευκρινίσει άμεσα αν το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει αφορά και τα αυτοκίνητα που πωλούνται στην Αυστραλία.
«Αναμένουμε σύντομα εξηγήσεις από τη Volkswagen και την Audi και η κυβέρνηση θα αποφασίσει στη συνέχεια τι πορεία θα ακολουθήσει», δήλωσε ο υπουργός επικρατείας Πολ Φλέτσερ και πρόσθεσε ότι «Αν το επίμαχο λογισμικό χρησιμοποιήθηκε σε αυτοκίνητα Volkswagen ή Audi στην Αυστραλία, η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει ότι δεν θα ξανακυκλοφορήσουν στην αυστραλιανή αγορά και ότι αυτά που αφορά και κυκλοφορούν ήδη θα ανακληθούν το ταχύτερο δυνατό».
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top