Η Warner δεν έχει πλέον τα δικαιώματα του «Happy Birthday»

Διατηρούσε το copyright του τραγουδιού από το 1988

 Η Warner δεν έχει πλέον τα δικαιώματα του «Happy Birthday»

​Η Μερίλιν Μονρόε τραγούδησε το «Ηappy Βirthday» στα γενέθλια του Τζον Κένεντι το 1962 σκανδαλίζοντας τους 15.000 φίλους και χορηγούς του δημοκρατικού κόμματος που είχαν κατακλύσει το Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν.

Παράλληλα και ο μπασκετμπολίστας Ντένις Ρόντμαν το τραγούδησε στον δικτάτορα της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν. Αυτοί είναι δύο μόνο από τις διασημότητες που έχουν ερμηνεύσει δημοσίως το πιο διάσημο τραγούδι στον κόσμο.

Μέχρι πριν από μερικές μέρες όλες αυτές οι εκτελέσεις ήταν κατ΄ ουσίαν παράνομες, αφού οι ερμηνευτές θα έπρεπε κανονικά να καταβάλουν σεβαστά ποσά στην εταιρία Warner που διατηρούσε το copyright του τραγουδιού από το 1988. Αυτό το καθεστώς ανέτρεψε μια ιστορική απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Λος Άντζελες.

Το «Ηappy Βirthday» γράφτηκε από δύο δασκάλες νηπιαγωγείου τον 19ο αιώνα, και στην αρχή είχε άλλον τίτλο. Στόχος ήταν να διασκεδάζουν τα παιδάκια. Το 1935 ο συνθέτης Πρέσκοτ Γουέρ Όρεμ άλλαξε τους στίχους και κατοχύρωσε τα πνευματικά δικαιώματα στο τραγούδι γενεθλίων που τραγουδάει όλος ο κόσμος.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top