H βασίλισσα Ελισάβετ σπάει σήμερα το ρεκόρ παραμονής στο θρόνο!

Αυτό των...63 ετών, 7 μηνών και 2 ημερών!

H βασίλισσα Ελισάβετ σπάει σήμερα το ρεκόρ παραμονής στο θρόνο!

​Το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζεται να γιορτάσει σήμερα το ρεκόρ παραμονής στον θρόνο της βασίλισσας Ελισάβετ, με μία παρέλαση στον Τάμεση, η οποία θα περιλαμβάνει καμπανοκρουσίες και κανονιοβολισμούς.

Η Βρετανίδα βασίλισσα θα σπάσει σήμερα το απόγευμα το ρεκόρ των 63 ετών, 7 μηνών και 2 ημερών παραμονής στον θρόνο του Ηνωμένου Βασιλείου που κατείχε μέχρι τώρα, η βασίλισσα Βικτορία (1837-1901). Σε παγκόσμιο επίπεδο, το ρεκόρ παραμονής σε θρόνο κατέχει ο 89χρονος βασιλιάς της Ταϊλάνδης Μπουμιμπόλ Αντουλγιαντέ, που βασιλεύει από το 1946.

Η Ελισάβετ γεννήθηκε στις 21 Απριλίου του 1926 και ανέβηκε στον θρόνο στις 6 Φεβρουαρίου 1952, όταν πρωθυπουργός της χώρας ήταν ο Ουίνστον Τσόρτσιλ. Έξι δεκαετίες μετά όλοι οι αναλυτές είναι πλέον βέβαιοι ότι η βασίλισσα Ελισάβετ δεν θα παραιτηθεί ποτέ.

1280px-Queen_Elizabeth_II_June_2013.jpg
Η Ελισάβετ τον Ιούνιο του 2013

Η ίδια δεν θα κάνει κάτι θεαματικό για να γιορτάσει αυτό το ρεκόρ. Θα βρίσκεται στη Σκωτία, όπου θα εγκαινιάσει μία νέα σιδηροδρομική γραμμή και στη συνέχεια θα γευματίσει στο ανάκτορο του Μπάλμοραλ.

Η ζωή της- Τα παιδικά χρόνια

Η Ελισάβετ είναι το πρώτο παιδί του Πρίγκιπα Αλβέρτου, Δούκα της Υόρκης (μετέπειτα Βασιλιάς Γεωργίος ΣΤ΄), και της συζύγου του Ελισάβετ, Δούκισσας της Υόρκης (μετέπειτα Βασίλισσα Ελισάβετ). Ο πατέρας της ήταν ο δεύτερος γιος του Βασιλιά Γεωργίου Ε΄ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Βασίλισσας Μαίρης. Η μητέρα της ήταν η νεότερη κόρη του Σκωτσέζου αριστοκράτη Κλοντ Μπόους-Λάιον. Πήρε τα ονόματα Ελισάβετ, προς τιμήν της μητέρας της, Αλεξάνδρα προς τιμήν της μητέρας του παππού της Γεωργίου Ε΄ και Μαίρη προς τιμήν της μητέρας του πατέρα της. Κατά τη διάρκεια της παιδικής της ηλικίας, η στενή της οικογένεια συνήθιζε να την φωνάζει Λίλιμπετ.

1280px-ElizabethIItroopingcolour_crop.jpg
Η Ελισάβετ ιππεύει το άλογό της-1986

Η Πριγκίπισσα Μαργαρίτα, η μοναδική αδερφή της Ελισάβετ, γεννήθηκε τέσσερα χρόνια μετά από εκείνη. Οι δύο πριγκίπισσες έλαβαν εκπαίδευση κατοίκον υπό την επίβλεψη της μητέρας τους και της γκουβερνάντας τους, Μέριον Κρόουφορντ, η οποία ήταν γνωστή ως Κρόουφι. Τα μαθήματα εστιάζονταν στην ιστορία, τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και τη μουσική. Το 1950 η Κρόουφορντ δημοσίευσε μια βιογραφία της παιδικής ηλικίας της Ελισάβετ και της Μαργαρίτας, με τίτλο Οι Μικρές Πριγκίπισσες. Το βιβλίο περιγράφει την αγάπη της Ελισάβετ για τα άλογα και τα σκυλιά, την μεθοδικότητα και νοοτροπία υπευθυνότητας του χαρακτήρα της. Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ σημείωσε ότι η Ελισάβετ στην ηλικία των δύο ετών είχε ένα αέρα κύρους και αντανακλαστικότητας που προκαλούν έκπληξη σε ένα βρέφος. Η ξαδέρφη της Μάργκαρετ Ρόουντς την περιέγραψε ως ένα κεφάτο μικρό κορίτσι, αλλά ιδιαίτερα λογικό και καλότροπο.

Η διαδοχή του θρόνου

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του παππού της η Ελισάβετ ήταν η τρίτη στη σειρά της διαδοχής στο θρόνο, πίσω από τον θείο της Εδουάρδο, Πρίγκιπα της Ουαλίας, και τον πατέρα της Αλβέρτο, Δούκα της Υόρκης. Μολονότι η γέννησή της δημιούργησε δημόσιο ενδιαφέρον, δεν αναμενόταν να γίνει βασίλισσα, καθώς ο θείος της ήταν νέος και πολλοί υπέθεταν ότι θα παντρευόταν και θα αποκτούσε παιδιά. Το 1936, όταν ο παππούς της Γεώργιος Ε΄ πέθανε και ο θείος της τον διαδέχτηκε στο θρόνο ως Εδουάρδος Η', η Ελισάβετ πέρασε στη δεύτερη θέση στη γραμμή της διαδοχής, καθώς ο πατέρας της βρισκόταν στην πρώτη θέση.

Elizabeth_and_Philip_1953.jpg
Πορτρέτο από την ενθρόνιση της Βασίλισσας Ελισάβετ Β' τον Ιούνιο του 1953

Αργότερα τον ίδιο χρόνο ο Εδουάρδος θα αναγκαστεί να παραιτηθεί, μετά την κρίση που θα ξεσπάσει ύστερα από πρόταση γάμου που έκανε στην διαζευγμένη Γουόλις Σίμπσον. Κατά συνέπεια, ο πατέρας της Ελισάβετ έγινε βασιλιάς, και εκείνη έγινε διάδοχος του θρόνου. Αν οι γονείς της αποκτούσαν ένα γιο, κάτι που δεν έγινε, η Ελισάβετ θα έχανε την πρώτη θέση της διαδοχής.

Γάμος και οικογένεια
Η Ελισάβετ συνάντησε το μελλοντικό σύζυγό της, Πρίγκιπα Φίλιππο της Ελλάδας και της Δανίας, το 1934. Οι δυο τους μάλιστα είναι δεύτερα ξαδέρφια μέσω της συγγένειάς τους με τον Βασιλιά Χριστιανό Θ΄ της Δανίας, αλλά και τρίτα ξαδέρφια μέσω της συγγένειάς τους με τη Βασίλισσα Βικτωρία του Ηνωμένου Βασιλείου. Μετά από μία άλλη συνάντηση στο Βασιλικό Ναυτικό Κολλέγιο στο Ντάρτμουθ τον Ιούλιο του 1939, η Ελισάβετ, αν και μόλις 13 ετών, δήλωσε ότι είχε ερωτευτεί τον Φίλιππο, ενώ έπειτα ξεκίνησαν να ανταλλάσσουν επιστολές, κάτι που συνεχίστηκε για τα επόμενα επτά έτη. Ο αρραβώνας τους ανακοινώθηκε επίσημα στις 9 Ιουλίου 1947.

Bundesarchiv_Bild_199-1992-089-19Acropped.jpg
Ο Φίλιππος και η Ελισάβετ τον Οκτώβριο του 1992

Ο αρραβώνας τους τότε δημιούργησε διαμάχη, καθώς ο Φίλιππος δεν είχε οικονομική ισχύ, ήταν γεννημένος σε άλλη χώρα και είχε αδερφές που είχαν παντρευτεί Γερμανούς ευγενείς με ναζιστικές διασυνδέσεις. Σημαντικό ήταν επίσης το γεγονός ότι ο πατέρας του Φιλίππου, Πρίγκιπας Ανδρέας, είχε κριθεί συνένοχος από στρατοδικείο στην Ελλάδα για πράξεις που προκάλεσαν τη Μικρασιατική Καταστροφή. Πριν από το γάμο ο Φίλιππος αποποιήθηκε τους ελληνικούς και δανικούς τίτλους ευγενείας που κατείχε, προσηλυτίστηκε στον αγγλικανισμό από την ορθοδοξία και υιοθέτησε τον τίτλο Υπολοχαγός Φίλιπ Μαουντμπάτεν, λαμβάνοντας έτσι το επώνυμο της βρετανικής οικογένειας της μητέρας του. Λίγο πριν από το γάμο, πήρε τον τίτλο Δούκας του Εδιμβούργου και την προσφώνηση Αυτού Βασιλική Υψηλό��ητα.

Queen Elizabeth II and The Duke and Duchess of Cambridge on the balcony at the Council House.jpg
Mε τον πρίγκιπα Γουίλιαμ και διάδοχο του θρόνου της και τη σύζυγό του, Δούκισσα του Κέιμπριτζ


Η Ελισάβετ και ο Φίλιππος παντρεύτηκαν στις 20 Νοεμβρίου 1947 στο Αββαείο του Ουέστμινστερ. Έλαβαν 2.500 γαμήλια δώρα και 10.000 τηλεγραφήματα από όλο τον κόσμο. Επειδή η Βρετανία δεν είχε ακόμη ανακάμψει πλήρως από την καταστροφή του πολέμου, η Ελισάβετ ζήτησε να χρησιμοποιηθούν κουπόνια για να αγοραστούν τα υλικά για το νυφικό της, το οποίο σχεδιάστηκε από τον Νόρμαν Χάρτνελ. Στη μεταπολεμική Βρετανία, δεν ήταν αποδεκτό για τον Δούκα Φίλιππο να έχει γερμανικές σχέσεις, ακόμα και με τις τρεις αδερφές του, οι οποίες δεν προσκλήθηκαν στο γάμο. Στο γάμο δεν προσκλήθηκε ούτε ο θείος της Ελισάβετ και πρώην βασιλιάς της χώρας ο Εδουάρδος Η΄

Η Ελισάβετ και ο Φίλιππος απέκτησαν τέσσερα παιδιά: τον Κάρολο, Πρίγκιπα της Ουαλίας (14 Νοεμβρίου 1948), την Πριγκίπισσα Άννα (15 Αυγούστου 1950), τον Πρίγκιπα Ανδρέα, Δούκα της Υόρκης (19 Φεβρουαρίου 1960), τον Πρίγκιπα Εδουάρδο, Κόμη του Ουέσσεξ (10 Μαρτίου 1964).

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top