Τεχνολογικό θαύμα: Ρομποτικός εξωσκελετός βοηθά παράλυτο να περπατήσει ξανά

Απτή απόδειξη ότι η ελπίδα δεν σβήνει ποτέ

Μια άκρως συγκινητική ιστορία που μας διδάσκει ότι η ελπίδα δεν σβήνει ποτέ, κάνει τις τελευταίες ώρες το γύρο του κόσμου. Πρόκειται για έναν άντρα, ο οποίος αν και ήταν παράλυτος για 4 ολόκληρα χρονιά, κατάφερε να περπατήσει ξανά με τη βοήθεια ενός ρομποτικού εξωσκελετού και μιας πειραματικής μεθόδου που ενεργοπο��εί τους μυς των κάτω άκρων. uyykyk.jpg
Ας πάρουμε όμως την ιστορία της ζωής του Μαρκ Πόλοκ από την αρχή. Ο 39χρονος Αμερικανός είναι τυφλός από το 1998. Το 2010 άλλη μια ατυχία έμελλε να του σημαδέψει τη ζωή, όταν μετά από σοβαρό τραυματισμό της σπονδυλικής του στήλης (έπεσε από ένα παράθυρο δευτέρου ορόφου), έμεινε παράλυτος.

Παρά την χρόνια και πλήρη παράλυσή του, κατάφερε να ανακτήσει σε ένα βαθμό τον εκούσιο έλεγχο των κάτω άκρων του, σε συνεργασία με τη ρομποτική συσκευή που έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να βοηθά στην κινητικότητα του ασθενούς.

uykuykyuk.jpg

Στο τεχνολογικό αυτό «θαύμα» συνετέλεσαν οι γιατροί, οι μηχανικοί και άλλοι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Λος 'Αντζελες (UCLA), με επικεφαλής τον Β.Ρέτζι Έτζερτον, καθηγητή βιολογίας, φυσιολογίας και νευροχειρουργικής. Αυτοί ήταν που συνδύασαν τη ρομποτική τεχνολογία (μία βιονική «στολή» που φοριέται στο σώμα) με μια μη επεμβατική τεχνική ηλεκτρικής διέγερσης των νεύρων της σπονδυλικής στήλης και των μυών των κάτω άκρων (η διέγερση επιτυγχάνεται χωρίς την εισαγωγή ηλεκτροδίων με χειρουργική επέμβαση).


Μετά από την κατάλληλη εξάσκηση, ο Πόλοκ ήταν σε θέση να κάνει εθελούσιες κιν��σεις με τα πόδια του. Πάντως οι γιατροί αποφεύγουν να χρησιμοποιήσουν τον όρο «περπάτησε», καθώς μέχρι σήμερα κανείς άνθρωπος τελείως παράλυτος δεν έχει καταφέρει να περπατήσει χωρίς ρομποτική υποστήριξη και χωρίς παράλληλη ηλεκτρική διέγερση της σπονδυλικής στήλης.

«Θα είναι δύσκολο οι άνθρωποι με πλήρη παράλυση να περπατήσουν ξανά τελείως μόνοι τους. Αλλά ακόμη κι αν δεν το καταφέρουν αυτό, το γεγονός ότι θα μπορούν να περπατήσουν με υποβοήθηση, θα βελτιώσει σημαντικά την υγεία και την ποιότητα ζωής τους», δήλωσε ο Έτζερτον, που θεωρείται πρωτοπόρος διεθνώς στη βιοιατρική μηχανική.

υτρηρυ.jpg

Είναι αξιοσημείωτο πάντως, ότι ο Πόλοκ, τα χρόνια μεταξύ 1998-2010, δηλαδή όσο ήταν τυφλός αλλά όχι παράλυτος, είχε τρέξει σε ερήμους και σε βουνά, έχοντας κερδίσει διάφορα μετάλλια σε αθλητικούς αγώνες. Αυτό δείχνει ότι ίσως η ισχυρή του αυτή θέληση να τον βοήθησε και μετά το νέο χτύπημα της παράλυσης να σταθεί (κυριολεκτικά)… ξανά στα πόδια του!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top