Πάπας Φραγκίσκος:«Να συγχωρεθούν οι πιστοί που έκαναν ή προκάλεσαν άμβλωση κι έχουν μετανοήσει»

Σχετική διάταξη προς τους ιερείς για το ιωβηλαίο έτος

Πάπας Φραγκίσκος:«Να συγχωρεθούν οι πιστοί που έκαναν ή προκάλεσαν άμβλωση κι έχουν μετανοήσει»

​Ο πάπας Φραγκίσκος ζήτησε από όλους τους ιερείς, κατά τη διάρκεια του «ιωβηλαίου του έτους», το οποίο θα αρχίσει τον Δεκέμβριο, να συγχωρήσουν όλους τους καθολικούς που έκαναν ή προκάλεσαν άμβλωση, εφόσον έχουν μετανοήσει.

Σε επιστολή του Πάπα που απευθύνεται στον οργανωτή του «Ιερού Έτους» (ή ιωβηλαίου), τον Ιταλό ιερέα Ρίνο Φισκέλα, παρατίθενται διάφορες διατάξεις που επιτρέπουν τη συγχώρεση των αμαρτιών (αυτό επιτρέπεται στη διάρκεια του ιωβηλαίου στην καθολική παράδοση).

Ανάμεσα σε αυτές, έκπληξη προκαλεί η διάταξη που αφορά στις αμβλώσεις, σύμφωνα με την οποία, ο Πάπας δίνει τη δυνατότητα στους ιερείς κατά το ιωβηλαίο έτος, να συγχωρέσουν από την αμαρτία της άμβλωσης όλους όσοι την έχουν προκαλέσει και με μετανοημένη καρδιά, ζητούν συγχώρεση.

Για τις γυναίκες που έκαναν άμβλωση, ο Πάπας δηλώνει ότι «δεν μπορεί κάποιος να αρνηθεί τη συγγνώμη του Θεού σε όποια έχει μετανοήσει, ειδικά όταν εκείνες ζητούν να λάβουν και το μυστήριο της εξομολόγησης» και παράλληλα εκφράζει κατανόηση προς τις γυναίκες αυτές λέγοντας:

«Ορισμένες έχουν ζήσει το δράμα της άμβλωσης με επιφανειακή συνείδηση, που μοιάζει να μην αντιλαμβάνεται το πολύ μεγάλο κακό που περιλαμβάνει μια τέτοια πράξη. Όμως, πολλές άλλες, αντίθετα, αν και βιώνουν τη στιγμή αυτή ως αποτυχία, θεωρούν ότι δεν είχαν άλλους δρόμους να διασχίσουν. Σκέπτομαι όλες τις γυναίκες που κατέφυγαν στην άμβλωση. Γνωρίζω καλά τις συνθήκες που τις οδήγησαν σε αυτή την απόφαση. Γνωρίζω πως πρόκειται για ένα υπαρξιακό και ηθικό δράμα. Έχω συναντήσει πολλές γυναίκες που έφεραν στην καρδιά τους την ουλή αυτής της δύσκολης και οδυνηρής επιλογής. Αυτό που συνέβη είναι βαθιά άδικο».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top