Συρία: Σκοτώθηκε Βρετανός χάκερ-εξέχων στέλεχος του ISIS

Η σύζυγός του διατείνεται ότι είναι ακόμα ζωντανός

Σύμφωνα με Αμερικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους, νεκρός έπεσε σε επιδρομή μη επανδρωμένου αεροσκάφους των ΗΠΑ στη Συρία, ο 20χρονος Βρετανός χάκερ, ο Τζουνάιντ Χουσάιν, πρώην κάτοικος του Μπέρμιγχαμ.

Ο νεαρός είχε γίνει ένας από τους ανθρώπους-κλειδιά του Ισλαμικού Κράτους όσον αφορά θέματα πληροφορικής. Να σημειώσουμε βέβαια, ότι πρόκειται για τον δεύτερο θάνατο σημαντικού στελέχους του Ισλαμικού Κράτους που σημειώνεται μέσα στις τελευταίες οκτώ ημέρες, καθώς την 18η Αυγούστου σε αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ είχε αναφερθεί ο θάνατος του δεύτερου στην ιεραρχία των τζ��χαντιστών.

Σύμφωνα με πηγές της Αμερικανικής κυβέρνησης, είναι πιθανό το υπουργείο Αμύνης των ΗΠΑ να ενεπλάκη στην επιδρομή, η οποία είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο Χουσάιν. Σύμφωνα με δημοσίευμα στο CSO Online, η επιδρομή έγινε κοντά στη Ράκα της Συρίας.

Πηγές από κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης, είχαν πει στο Reuters νωρίτερα φέτος, ότι πίστευαν πως ο Χουσάιν ήταν ο επικεφαλής της οργάνωσης χάκερ CyberCaliphate, η οποία είχε καταλάβει τον Ιανουάριο λογαριασμό στο Twitter που ανήκε στο Πεντάγωνο. Οι πηγές πρόσθεσαν πάντως, ότι δεν γνώριζαν εάν αναμίχθηκε προσωπικά στη συγκεκριμένη επίθεση.

Αν και οι πηγές στην κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέφεραν ότι είναι βέβαιο πως ο Χουσάι�� σκοτώθηκε στην επιδρομή, ορισμένοι το αμφισβητούν. Δύο λογαριασμοί στο Twitter που σύμφωνα με ειδικούς σε θέματα πληροφοριών συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος, ανέφεραν σε αναρτήσεις τους ότι η σύζυγός του λέει πως ο Τζουνάιντ Χουσάιν είναι ακόμη ζωντανός.

Ειδικοί σε θέματα ασφάλειας συστημάτων δικτύων πληροφορικής λένε πάντως πως ο Χουσάιν και άλλοι χάκερ που δουλεύουν για λογαριασμό του ISIS δεν έχουν τις ικανότητες που χρειάζονται για να εξαπολύσουν επιθέσεις ικανές να διακόψουν τη λειτουργία δικτύων ή να προκαλέσουν ζημιές σε υποδομές κρίσιμες σημασίας.
«Δεν ήταν σοβαρή απειλή. Πιθανότητα ήταν ένας χάκερ που απλώς θα μπορούσε να προκαλέσει κάποια ενόχληση��, ανέφερε ο Άνταμ Μέγιερς, αντιπρόεδρος της εταιρείας CrowdStrike, η οποία ειδικεύεται στην ασφάλεια υπολογιστών και δικτύων. «Ήταν η ανάμιξή του στη στρατολόγηση, στις επικοινωνίες και σε άλλες μορφές υποστήριξης (του Ισλαμικού Κράτους) που τον έκαναν στόχο», συμπλήρωσε.
Ο Χουσάιν είχε προσελκύσει τελευταία αρκετά την προσοχή στις ΗΠΑ. Το 2012 είχε φυλακιστεί για έξι μήνες διότι είχε κλέψει το «βιβλίο διευθύνσεων» από λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, που χειριζόταν συνεργάτης του Μπλερ.
Ωστόσο οι πηγές του Reuters διέψευσαν δημοσίευμα βρετανικού μέσου ενημέρωσης, σύμφωνα με το οποίο ο νεαρός βρισκόταν στην τρίτη θέση του καταλόγου στόχων των drones. Τα ανώτερα στελέχη του ΙΚ, εξήγησαν, θεωρούνται πολύ πιο επικίνδυνα.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top