Πέντε Κοινοβούλια ψηφίζουν το Μνημόνιο 3-Υπέρ του τρίτου πακέτου για την Ελλάδα το SPD

H ελληνική κυβέρνηση εργάστηκε πολύ εποικοδομητικά, είπε ο Σνάιντερ

Πέντε Κοινοβούλια ψηφίζουν το Μνημόνιο 3-Υπέρ του τρίτου πακέτου για την Ελλάδα το SPD

​Πέντε Κοινοβούλια κρατών της Ευρωζώνης -της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Ισπανίας, της Αυστρίας και της Εσθονίας- ψηφίζουν σήμερα, Τρίτη, και αύριο, Τετάρτη, για την έγκριση του τρίτου προγράμματος βοήθειας στην Ελλάδα.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα πιέσουν τους βουλευτές να στηρίξουν το πρόγραμμα βοήθειας ύψους 86 δισ. ευρώ, με το επιχείρημα ότι αυτό προσφέρει μία «βιώσιμη διαδρομή», παρά το ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δεν έχει ακόμη δεσμευθεί να συμμετάσχει στη χρηματοδότησή του.

Μετά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, η Μέρκελ και ο Σόιμπλε σχεδιάζουν τη διεξαγωγή μίας δοκιμαστικής ψηφοφορίας.

Εν τω μεταξύ, υπέρ του τρίτου πακέτου για την Ελλάδα θα ψηφίσουν αύριο στη γερμανική Βουλή οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες (SPD), σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κοινοβουλευτικής τους Ομάδας, Κάρστεν Σνάιντερ, ο οποίος είπε στο γερμανικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο n-tv, πως ότι η ελληνική κυβέρνηση «εργάστηκε πολύ εποικοδομητικά», επισημαίνοντας την ίδια ώρα ότι για το κόμμα του η συμμετοχή του ΔΝΤ δεν αποτελεί καθοριστικό παράγοντα. Η εναλλακτική σύμφωνα με τον Σνάιντερ, θα ήταν το Grexit, το οποίο, όπως σημείωσε, θα είχε εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην οικονομική ανάπτυξη όσο και στην υπόλοιπη Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με το Bloomberg, μετά την έγκριση της συμφωνίας από τα Κοινοβούλια, το Συμβούλιο των Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) -των υπουργών Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης- θα συνεδριάσει με τηλεδιάσκεψη για να εγκρίνει την εκταμίευση της πρώτης δόσης προς την Ελλάδα, προκειμένου να αποπληρώσει έγκαιρα το ποσό των 3,2 δισ. ευρώ προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) την Πέμπτη 20 Αυγούστου.

Το νέο πρόγραμμα έχει ψηφίσει ήδη από τη Δευτέρα η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Λετονίας και η Μεγάλη Επιτροπή του φινλανδικού Κοινοβουλίου εξουσιοδότησε την περασμένη εβδομάδα την κυβέρνηση της χώρας να εγκρίνει το πρόγραμμα.

Το υπουργικό συμβούλιο της Λιθουανίας ενέκρινε τη Δευτέρα τη συμφωνία, ενώ οι Γάλλοι βουλευτές ψήφισαν το πλαίσιο της συμφωνίας τον Ιούλιο. Τα Κοινοβούλια του Βελγίου, της Κύπρου, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας, της Σλοβακίας και της Σλοβενίας δεν είναι υποχρεωμένα να ψηφίσουν το πρόγραμμα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top