Ξένα ΜΜΕ: Περνάει το μνημόνιο με τίμημα... βαθύ σχίσμα

Πρώτο θέμα η συνεδρίαση της Ολομέλειας και η έγκριση της συμφωνίας από την ελληνική βουλή

Ξένα ΜΜΕ: Περνάει το μνημόνιο με τίμημα... βαθύ σχίσμα

​Σαφώς, στα πρωτοσέλιδα των μεγαλύτερων ειδησεογραφικών μέσων ενημέρωσης είναι η σημερινή μαραθώνια συνεδρίαση της Βουλής και η έγκριση της συμφωνίας με τους δανειστές από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Η γενικότερη εικόνα που προκύπτει είναι πως οι πολιτικοί συσχετισμοί που διαμορφώνονται στην Αθήνα προδιαγράφουν εξελίξεις τις επόμενες εβδομάδες, ενώ τα περισσότερα μέσα επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση χρειάστηκε τις ψήφους της αντιπολίτευσης.

Reuters: «Ο Αλέξης Τσίπρας κερδίζει την ψηφοφορία για τη διάσωση και βρίσκεται αντιμέτωπος με ανταρσία που διευρύνεται»- «Η υποστήριξη της αντιπολίτευσης διασφάλισε την υπερψήφιση, όμως 43 βουλευτές, σχεδόν το ένα τρίτο του κυβερνώντος κόμματος, καταψήφισαν ή απείχαν, αριθμός πολύ υψηλότερος από τους "αντάρτες" των προηγούμενων ψηφοφοριών».

Guardian:«Έπειτα από μία θυελλώδη, υψηλών τόνων και κατά περιπτώσεις ακόμη και σουρεαλιστική ολονύχτια συζήτηση, οι Έλληνες βουλευτές υπερψήφισαν τη συμφωνία που στοχεύει να κρατήσει τη χώρα πάνω από το νερό»- «Όμως η ισχυρή ανταρσία στις τάξεις του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ έριξε τον πρωθυπουργό κάτω από τις 120 έδρες και ενίσχυσε τις εικασίες πως μετά την ψήφο εμπιστοσύνης θα μπορούσε ακόμη και να στραφεί σε πρόωρες εκλογές».

Γαλλική “Le Monde”: «Το ελληνικό σχέδιο διάσωσης υπερψηφίζεται με αντίτιμο βαθύ σχίσμα»- «O αριθμός των ανταρτών δείχνει το ρήγμα στο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα»- «Σε κάθε περίπτωση, η έκρηξη στον ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει το δρόμο για πρόωρες εκλογές» - «Η κυβέρνηση Τσίπρα έχασε την πλειοψηφία της».

Γερμανικός Τύπος

Der Spiegel: «Μετά από μαραθώνια συνεδρίαση το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ του τρίτου πακέτου μέτρων για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας» - «H συζήτηση διήρκεσε συνολικά 24 ώρες και τελικά η πλειοψηφία των βουλευτών ψήφισε υπέρ μέσα σε κλίμα έντασης για τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα λιτότητας».

Ακόμη το περιοδικό τονίζει ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός πέρασε το πακέτο διάσωσης μόνο χάρη στις ψήφου�� της αντιπολίτευσης. Στην κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν πολλές αρνητικές ψήφοι και ο κυβερνητικός συνασπισμός έλαβε μόνο 118 ψήφους από τους 162 κυβερνητικούς βουλευτές».

Die Welt: «Το Κοινοβούλιο στην Αθήνα, ενέκρινε το νέο πρόγραμμα βοήθειας που συνδέεται με μέτρα λιτότητας. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τη συμφωνία ως αναγκαία απόφαση για την Ελλάδα».

Die Ζeit: «Αλέξης Τσίπρας: Κάποιοι ακραίοι κύκλοι θέλουν στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup να εγκρίνουν απλώς ένα δάνειο-γέφυρα ,αλλά κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε μια κρίση χωρίς τέλος».

Frankfurter Allgemeinezeitung: «Η Ελληνική βουλή ψήφισε υπέρ του πακέτου των μεταρρθυμίσεων» - «Tώρα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν το απόγευμα τα μέτρα για να άρουν και τα τελευταία εμπόδια».

Handelsblatt: «Οι Έλληνες είπαν ναι στο σχέδιο διάσωσης και τις μεταρρυθμίσεις»- «Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση του πήραν τις ψήφους των 118 από τους 162 κυβερνητικούς βουλευτές και η κυβέρνηση δεν έχει πλέον την απαραίτητη για μια κυβέρνηση μειοψηφίας, πλειοψηφία των 120 βουλευτών. Ο κ.Τσίπρας μόλις ολοκληρωθεί η εκταμίευση της πρώτης δόσης από τη νέα βοήθεια θα παρουσιαστεί ενώπιον του Κοινοβουλίου και θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης μετά τις 20 Αυγούστου όπως ανέφεραν κυβερνητικοί κύκλοι»

Sueddeutsche Zeitung: «Το απόγευμα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα εγκρίνουν τη συμφωνία προκειμένου να ψηφιστεί στη συνέχεια και από τα επί μέρους κοινοβούλια. Η Bundestag αναμένεται να ψηφίσει την ερχόμενη εβδομάδα, την Τρίτη ή την Τετάρτη».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top