Ο Ομπάμα δίνει το «πράσινο φως» για να φτιαχτεί ο ταχύτερος υπολογιστής στο κόσμο

Μέσα σε μια δεκαετία εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμος

Η Αμερική είναι η χώρα της καινοτομίας, της ανάπτυξης και της τεχνολογίας. Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά, με τον Μπαράκ Ομπάμα να υπογράφει ειδική διαταγή με την οποία δίνει εντολή στις αρμόδιες αρχές της χώρας του να κατασκευάσουν τον ταχύτερο υπολογιστή του κόσμου έως το 2025, δηλαδή μέσα σε μια δεκαετία.
Βέβαια, η απόφαση Ομπάμα δεν είναι αρκετή. Απαραίτητο είναι να επικυρωθεί και από τη Βουλή και τη Γερουσία των ΗΠΑ. Αυτό όμως, όπως όλα δείχνουν θα πραγματοποιηθεί σύντομα, καθώς τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι όσο και οι Δημοκρατικοί στηρίζουν το σχέδιο για λόγους εθνικού γοήτρου και εθνικού συμφέροντος. Το κόστος του επενδυτικού προγράμματος πάντως, παραμένει ακόμη άγνωστο.
Στόχος των ΗΠΑ είναι φτιάξουν ένα μηχάνημα που θα είναι έως 30 φορές ταχύτερο από τον σημερινό παγκόσμιο «πρωταθλητή», τον υπερυπολογιστή Τιανχέ-2 της Κίνας και θα μπορεί να κάνει ένα δισεκατομμύριο δισεκατομμυρίων υπολογισμούς το δευτερόλεπτο (1 exaflop ή 1.000 petaflops). Για κάτι τέτοιο όμως, ο υπολογιστής θα πρέπει να καταναλώνει τουλάχιστον 540 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή όσο παράγει ένα… πυρηνικό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής!
τυθκτυθκτυκ.jpg
κτθυκτυκθτθυκ.jpg
Σύμφωνα με το BBC, το «Science» και τους «Times» της Νέας Υόρκης, το δύσκολο έργο κατασκευής του υπολογιστή-θαύματος, θα αναλάβει να συντονίσει ένας νέος ειδικός διυπουργικός φορέας, η Εθνική Πρωτοβουλία Στρατηγικής Υπολογιστικής (NSCI.
O υπερ-υπολογιστής θα βοηθήσει ��την επιστημονική έρευνα μεγάλης κλίμακας (γενετική, ιατρική, νευροεπιστήμη, μετεωρολογία, αστρονομία κ.α.), αλλά και σε προγράμματα εθνικής ασφάλειας.
Ο Τιανχέ-2, που είναι εγκατεστημένος στο Εθνικό Κέντρο Υπολογιστών της Κίνας, έχει ισχύ περίπου 34 petaflops, σχεδόν διπλάσια από τον δεύτερο αμερικανικό, τον «Τιτάνα» του Εθνικού Εργαστηρίου Oak Ridge του Πανεπιστημίου του Τενεσί (17 petaflops).
φτυξρυξρ.jpg
Να σημειώσουμε πάντως, ότι στο Top 500 των ισχυρότερων υπερ-υπολογιστών διεθνώς, τα 233 μηχανήματα είναι αμερικανικά και μό��ο τα 37 κινεζικά.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top