«Περισσότερη» Ευρώπη ζητεί o Τ. Ζόμερ σε άρθρο του στην «Die Zeit»

Η ελληνική κρίση, εκτιμά ο ίδιος, δεν έχει περάσει

Σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύεται στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit ο Τέο Ζόμερ, διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας από το 1972 έως το 1992 και στη συνέχεια εκδότης της έως το 2000, τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Χρειαζόμαστε έναν ευρωπαϊκό στρατό γιατί δεν μπορούμε να αφεθούμε εντελώς στους Αμερικανούς, εξηγεί ο Ζόμερ. Ακόμη και το δημογραφικό είναι ένας λόγος για περισσότερη Ευρώπη, προσθέτει.

Η ελληνική κρίση, εκτιμά ο ίδιος, δεν έχει περάσει, όμως με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τελικά θα βρεθεί μια λύση. Πλέον οι Ευρωπαίοι είναι ελεύθεροι να ασχοληθούν με σοβαρά ζητήματα: ποια μαθήματα πρέπει να αποκομίσουν από την κρίση στην Ελλάδα; Πώς θα πρέπει να προχωρήσει η ένωσή τους;

Όλοι, σημειώνει ο Ζόμερ, επιθυμούν μια «καλύτερη» Ευρώπη. Όμως πώς είναι αυτή; Υπάρχουν δύο σχολές: αυτοί που θέλουν «περισσότερη» Ευρώπη και αυτοί που θέλουν «λιγότερη».

Ο Ζόμερ τάσσεται σαφώς υπέρ της «περισσότερης» Ευρώπης. Αυτό βέβαια, εξηγεί, δεν σημαίνει ότι πιστεύει πως τα κράτη θα πρέπει να εξαφανιστούν, αλλά να διατηρηθούν ως η βάση της Ευρώπης. Σε αυτά εναποθέτει τις ελπίδες του για μια προοδευτικά πιο ενωμένη Ευρώπη.

Το συμπέρασμά του: αν δεν μείνουμε μαζί, θα χαθούμε μόνοι μας. Αν και είμαστε ακόμη δύο ή τρεις γενιές μακριά από τη δημιουργία των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης, αυτό αποτελεί μια ζωτικής σημασίας ανάγκη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top