Πλούτωνας: Η πρώτη φωτο υψηλής ανάλυσης του πλανήτη- Ορεινό τοπίο με βουνά από πάγο

Aποκαλύπτει τα "μυστικά" του ο μικρός απομονωμένος πλανήτης

Πλούτωνας: Η πρώτη φωτο υψηλής ανάλυσης του πλανήτη- Ορεινό τοπίο με βουνά από πάγο

​Η πρώτη φωτογραφία υψηλής ευκρίνειας του Πλούτωνα που έδωσε στη δημοσιότητα η NASA αποκαλύπτει ένα ορεινό τοπίο με πανύψηλα βουνά από πάγο στον μικρό και απομονωμένο πλανήτη!

Πριν από δύο μέρες, η ΝΑSA δημοσίευσε την πιο κοντινή φωτογραφία του μακρινού πλανήτη, η οποία καταγράφηκε χάρη στο διαστημόπλοιο New Horizons.

nasa-2.jpg

Στη νέα εκπληκτική εικόνα, υψηλής ανάλυσης, που δημοσιεύτηκε μαζί με νέο υλικό από τους δορυφόρους του πλανήτη νάνου, διακρίνονται όρη που φτάνουν σε ύψος τα 3.300 μέτρα, τα οποία σχηματίστηκαν πιθανώς πριν από 100 εκατομμύρια χρόνια.

nasa-1.jpg
Σύμφωνα με τη ΝASA, φαίνεται να υπάρχει γεωλογική δραστηριότητα στην επιφάνεια του μικρού απομονωμένου πλανήτη. Σε αντίθεση με τους παγωμένους δορυφόρους άλλων γιγάντιων πλανητών, ο Πλούτωνας δεν θερμαίνεται από την έλξη της βαρύτητας ενός μεγαλύτερου πλανητικού σώματος. Αυτό σημαίνει ότι η γεωλογική δραστηριότητα πρέπει να ενεργοποιείται από κάποιο άλλο φαινόμενο που παραμένει άγνωστο.

nasa-3.jpg

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στον Guardian o Άλαν Στερν, πλανητικός επιστήμονας και επικεφαλής του επιστημονικού επιτελείου της αποστολής: «Ήδη το New Horizons παρέχει συναρπαστικά αποτελέσματα. Τα δεδομένα είναι πραγματικά υπέροχα. Η πρώτη έκπληξη προήλθε από την ύπαρξη των οροσειρών, κάτι που μόνο δεδομένο δεν ήταν για ένα ουράνιο σώμα όπως ο Πλούτωνας, το οποίο βρίσκεται σε ζώνη ��όιπερ – μια περιοχή στο εξώτερο ηλιακό σύστημα, που φιλοξενεί περίπου 100.000 διαστημικούς βράχους».

Το συστατικό του πάγου των βουνών είναι κυρίως νερό, και σε πολύ μικρότερο ποσοστό μεθάνιο και άζωτο. «Δεν μπορούν να δημιουργηθούν ολόκληρα βουνά από παγωμένο άζωτο και μεθάνιο», σημειώνει ο Σπένσερ. «Με δεδομένο πως το παγωμένο νερό είναι αρκετά ανθεκτικό, πιστεύουμε πως αυτό συμβαίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση. Πάντως, είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε κάτι ανάλογο».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top