«Η θυσία του Γιάνη Βαρουφάκη»- Τα ξένα μέσα για την παραίτηση του ΥΠΟΙΚ

«Μετά την παραίτηση Βαρουφάκη, οι διαπραγματεύσεις θα είναι πιο εύκολες για την Αθήνα»

​Την παραίτηση του Γιάνη Βαρουφάκη σχολιάζουν σήμερα τα ξένα μέσα, με τον γερμανικό τύπο να την βλέπει με ανακούφιση.

«H ελληνική κυβέρνηση θυσίασε τον υπουργό Οικονομικών για να ξεκινήσει με θετικό πρόσημο τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές», λέει τα γερμανικά μέσα, αναπαράγοντας την δήλωση Βαρουφάκη «Minister no more».

Μάλιστα, αρκετά δημοσιεύματα «δείχνουν» ως διάδοχό του τον Γιώργο Σταθάκη.

Συγκεκριμένα, το γερμανικό δίκτυο NTV μεταδίδει την δήλωση του επικεφαλής της ΚΟ των Πρασίνων, Άντονι Χοφράιτερ ότι: «μετά την παραίτηση Βαρουφάκη, οι διαπραγματεύσεις θα είναι πιο εύκολες για την Αθήνα».

«Η ελληνική ηγεσία θυσίασε τον Γιάνη Βαρουφάκη», υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό «Focus», προσθέτοντας ότι τώρα ο Τσίπρας θέλει να ξεκινήσει σε νέα βάση τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές.

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel σχολιάζει: «Η παραίτηση Βαρουφάκη σταθεροποιεί το ευρώ» και προσθέτει: «Με ένα tweet “Minister no more”, o Γιάνης Βαρουφάκης ανακοίνωσε την παραίτησή του».

«Η ελληνική ηγεσία θέλει να ξεκινήσει σε νέα βάση τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της» γράφει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

«Κι άλλη έκπληξη από την Ελλάδα. Παρά την επικράτηση του "όχι" στο δημοψήφισμα, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει…», γράφει η γερμανική εφημερίδα «Die Welt».

H Βild από τη μεριά της σημειώνει: «Μέχρι και χθες το βράδυ οι Έλληνες γιόρταζαν το “όχι” του δημοψηφίσματος, ωστόσο ήδη έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτες συνέπειες», γράφει η γερμανική εφημερίδα Bild.

Τέλος, η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» επισημαίνει πως το «όχι» των Ελλήνων οδήγησε στην παραίτηση του Βαρουφάκη αν και ο ίδιος είχε πει ότι θα αποχωρήσει από το αξίωμά του μόνο εάν επικρατήσει το «ναι» στο χθεσινό δημοψήφισμα.