Spiegel: Αντιδράσεις από το κόμμα της Μέρκελ- Αρνητικό σε τρίτο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα

Δεμένα τα χέρια της Καγκελαρίου

Spiegel: Αντιδράσεις από το κόμμα της Μέρκελ- Αρνητικό σε τρίτο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα

Περιορίζονται τα όρια για ένα τρίτο πακέτο στήριξης από τους δανειστές, εξαιτίας της έλλειψης εμπιστοσύνης προς την ελληνική κυβέρνηση, ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής.

Τόσο η Γερμανία όσο και η ΕΕ, έχουν τα χέρια δεμένα και δεν μπορούν να κάνουν οποιαδήποτε κίνηση, εάν δεν υπάρχει η ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Την ίδια ώρα, το κλίμα στην κοινοβουλευτική ομάδα της Μέρκελ είναι ιδιαίτερα τεταμένο, όπως πληροφορείται το Spiegel από ηγετικά στελέχη της παράταξης και ο αριθμός των βουλευτών που εναντιώνονται στην πολιτική διάσωσης της Καγκελαρίου συνεχώς μεγαλώνει.

Στην τελευταία ψηφοφορία τον περασμένο Φεβρουάριο, 29 βουλευτές από την Χριστιανική Ένωση ψήφισαν κατά της παράτασης του προγράμματος, ενώ άλλοι 100 ψήφισαν μεν υπέρ ωστόσο διατύπωσαν γραπτώς τις επιφυλάξεις τους. Αυτός ο σκεπτικισμός έχει διογκωθεί τα τελευταία 24ωρα.

«Τα τελευταία 24ωρα άνοιξαν τα μάτια και στον τελευταίο ονειροπόλο», είπε ο Κρίστιαν φον Στέτεν, από την ισχυρή πτέρυγα των Χριστιανοδημοκρατών που εκφράζουν τον μικρομεσαίο επιχειρηματικό κόσμο. «Αυτοί οι Έλληνες κυβερνητικοί εκπρόσωποι είναι τζογαδόροι». Ο Κάρστεν Λίνεμαν, από τον πυρήνα της CDU θεωρεί ότι δεν υπάρχει βάση για νέες διαπραγματεύσεις. Την ίδια άποψη πρεσβεύει και ο Κάι Γουιτάκερ, που αποκλείει νέες διαπραγματεύσεις για τρίτο πακέτο, επειδή «η ελληνική κυβέρνηση δεν προτείνει μεταρρυθμίσεις, ούτε αφήνει να διαφανεί ότι θεωρεί απαραίτητο να γίνουν».

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στη Μέρκελ λοιπόν ότι το κλίμα αγανάκτησης έχει καταλάβει ολόκληρη την κοινοβουλευτική της ομάδα. Ακόμη και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Γκίντερ Κρίχμπαουμ αμφιβάλει για το εάν υπάρχει βάση για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας. Μιλώντας στο πρώτο δημόσιο κανάλι ARD της γερμανικής τηλεόρασης επεσήμανε ότι προϋπόθεση για την ενεργοποίηση του ESM είναι κίνδυνος για τη σταθερότητα ολόκληρου του χώρου των χρηματαγορών, «και κάτι τέτοιο δεν βλέπω», κάτι που επιβεβαιώθηκε και στην πραγματικότητα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top