Ιστορική στιγμή για ΗΠΑ και Κούβα:Αποκαθιστούν τις διπλωματικές τους σχέσεις μετά από 54 χρόνια

Ενώ η Ελλάδα κοντεύει να γίνει Κούβα του '60...-Πρώτη ανάρτηση: 01.07.2015 - 10.01

​Την αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων επισφράγισαν σήμερα, οι ΗΠΑ και η Κούβα, με την ανακοίνωση της επαναλειτουργίας των πρεσβειών τους σε Ουάσιγκτον και Αβάνα, αντίστοιχα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας έκανε γνωστό ότι σε επιστολή, την οποία παρέδωσε υψηλόβαθμος Αμερικανός διπλωμάτης στην Αβάνα στο υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας, επιβεβαιώνεται η απόφαση των δύο προέδρων να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές τους σχέσεις και να ανοίξουν μόνιμες διπλωματικές αποστολές στις δύο πρωτεύουσες στις 20 Ιουλίου.

Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν τον περασμένο Δεκέμβριο, με κοινή ανακοίνωση των Μπαράκ Ομπάμα και Ραούλ Κάστρο για ανανέωση των διπλωματικών τους σχέσεων, οι οποίες είχαν ανασταλεί από το 1961 έπειτα από απόφαση του Αμερικανού προέδρου Τζον Φ. Κένεντι.
Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Ομπάμα είχε ήδη δηλώσει την Τρίτη στο CNN: «Περιμένουμε την Τετάρτη τον πρόεδρο Ομπάμα και τον υπουργό Κέρι να ανακοινώσουν επίσημα την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και την επαναλειτουργία των πρεσβειών τους σε Ουάσιγκτον και Αβάνα».

Το κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας στην Αβάνα είναι πολύ πιθανό, να είναι το ίδιο που στέγαζε την πρεσβεία των ΗΠΑ στην προκυμαία της Αβάνας, πριν την διακοπή των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, που συνέβη μετά την Κουβανική Επανάσταση την δεκαετία του '50.

Υπ��νθυμίζεται ότι στην Σύνοδο Κορυφής της Αμερικής τον Απρίλιο στον Παναμά οι δύο άνδρες είχαν μια ιστορική συνάντηση στο πλαίσιο της Συνόδου, η οποία αποτέλεσε σημαντικό σταθμό για την προσέγγιση μεταξύ των δύο χωρών.

Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η Ελλάδα κοντεύει να γίνει Κούβα του '60...

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top