ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ γυναίκα δικαστής στο Αφγανιστάν!

Μεγάλη καινοτομία για τα ως τώρα δεδομένα

Την πρώτη γυναίκα δικαστή που ακούει στο όνομα, Ανίσα Ρασούλι, απέκτησε το Ανώτατο Δικαστήριο του Αφγανιστάν.
Μάλιστα, ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Άσραφ Γάνισε, σε διάσκεψη για τις γυναίκες που διεξάγεται στην Καμπούλ κι έχοντας πλάι του την σύζυγό του Ρούλα, δήλωσε σχετικά με αυτήν την καινοτομία στο δικαστικό σώμα της χώρας: «Με υπερηφάνεια ανακοινώνω ότι διορίζω, για πρώτη φορά, μια γυναίκα στο Ανώτατο Δικαστήριο».
Ο διορισμός τόσο της Ρασούλι, που είναι μια έμπειρη δικαστής, όσο και των οκτώ ομότιμών της, θα υποβληθεί σε ψηφοφορία στην κάτω βουλή του αφγανικού κοινοβουλίου, την οποία βέβαια απαρτίζουν πολλοί θρησκευτικοί αξιωματούχοι με συντηρητικές απόψεις.
«Έχουμε την πλήρη υποστήριξη των ουλεμάδων», (δηλαδή των μουσουλμάνων θεολόγων), έσπευσε να συμπληρώσει ο Γάνι. «Ελπίζω ότι οι αδελφοί μου θα με ακολουθήσουν σε αυτόν τον δρόμο». Αξίζει να αναφέρουμε επίσης, ότι ο Αφγανός πρόεδρος ζήτησε παράλληλα από «όλα τα υπουργεία να διορίσουν τουλάχιστον μια γυναίκα σε θέση υφυπουργού».
Ο διορισμός μιας γυναίκας σε μια θέση με τέτοιο κύρος -το Ανώτατο Δικαστήριο θεωρείται ο «θεματοφύλακας του Συντάγματος»- δείχνουν το βαθμό στον οποίο ο Γάνι, πρώην οικονομολόγος στην Παγκόσμια Τράπεζα, είναι προσηλωμένος στην πρόοδο των γυναικών στο Αφγανιστάν.
σρτησητρ.jpg
Τα δικαιώματα των γυναικών στην χώρα έχουν σαφώς βελτιωθεί από την πτώση του καθεστώτος των Ταλιμπάν το 2001, αλλά η αφγανική κοινωνία παραμένει σε μεγάλο βαθμό πατριαρχική και συχνά οι γυναίκες πέφτουν θύματα βίας.
«Τις γυναίκες πρέπει να τις σεβόμαστε επειδή είναι γυναίκες κι όχι επειδή είναι οι αδελφές ή οι κόρες κάποιου κυρίου τάδε ή τάδε», σημείωσε επίσης ο Γάνι κατά την διάσκεψη αυτή, η οποία ήταν αφιερωμένη στην εφαρμογή της απόφασης 1325 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.Το κείμενο αυτό που ψηφίστηκε το 2000 καλεί τις χώρες μέλη να υπερασπίζονται τις γυναίκες και να προωθούν τα δικαιώματά τους.
Ο Γάνι και η σύζυγός του Ρούλα, λιβανικής καταγωγής, έχουν καταστήσει τον σεβασμό στα δικαιώματα των γυναικών ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα της προεδρίας αυτής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top