Για «κολασμένη τραπεζική αργία» και «πέντε χρόνια δειλίας» κάνουν λόγο τα διεθνή μέσα

Δείχνουν φωτογραφίες με τις ουρές στα ΑΤΜ

​Φωτογραφίες με τις ουρές στα ΑΤΜ μετά την ανακοίνωση της επιβολής capital controls, έχουν κατακλύσει τα διεθνή μέσα που κάνουν λόγο για την πιο δραματική μέχρι τώρα στιγμή στην ελληνική κρίση.

Την ίδια ώρα, το ενδιαφέρον τους εστιάζεται στις πρώτες αντιδράσεις των αγορών καθώς επίσης και στο δημοψήφισμα.
«Αναταραχή: Οι τράπεζες κλείνουν για μία εβδομάδα μετά από ένα Σαββατοκύριακο που κλόνισε την Ευρωζώνη» γράφει ο βρετανικός Guardian, o οποίος αναφέρει ότι «η ελληνική κρίση βαθαίνει ενώ η Ελλάδα να προχωρά σε περιορισμό αναλήψεων».

Στην πρώτ�� αντίδραση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, συνεχίζει η εφημερίδα, αναμένεται «μεγαλύτερη πτώση από εκείνη στα ασιατικά χρηματιστήρια», τα οποία βρίσκονταν κοντά στο -3%.

printscreen6.jpg

Για «κολασμένη τραπεζική αργία» γράφει το BBC, εκτιμώντας μάλιστα πως δεν αποκλείεται να μην τερματιστεί στις 7 Ιουλίου.

Το CNN σημειώνει πως οι τράπεζες θα μείνουν κλειστές σε μια προσπάθεια να προστατευτεί από την κατάρρευση λόγω πανικού το τραπεζικό σύστημα της χώρας.

«Ο λογαριασμός για πέντε χρόνια δειλίας», είναι ο τίτλος που βάζει το Spiegel, ενώ σε άλλα θέματά του εξηγεί τι προβλέπεται για τους περιορισμούς κεφαλαίου ή ότι οι ασιατικές αγορές βρίσκονταν στο κόκκινο τη Δευτέρα.

«Οι τράπεζες της Ελλάδας θα παραμείνουν κλειστές τη Δευτέρα σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η ανάληψη των αποταμιεύσεων των μετρητών που θα προκαλούσε την κατάρρευση του ήδη εύθραυστου οικονομικού συστήματος», τονίζει η βρετανική εφημερίδα Independent.

printscreen2.jpg

Σε κείμενο με τίτλο «Ευχαριστούμε, κύριε Τσίπρα», η Frankfurter Allgemeine Zeitung υποστηρίζει ότι «πρέπει να είναι ευγνώμων κανείς στην ελληνική κυβέρνηση για ένα πράγμα: Δεν άφησε το Σαββατοκύριακο άλλη επιλογή στους πι��τωτές από το να τερματίσουν μία διαπραγμάτευση που θα τους οδηγούσε στη δική τους κήρυξη χρεοκοπίας». Ο ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει, «θεωρούσε πως η ΕΕ έχει μόνο έναν σκοπό, την αναδιανομή» (από το λεγόμενο Βορρά στο λεγόμενο Νότο, εννοεί ο συντάκτης).

Το πρακτορείο Bloomberg επισημαίνει πως το πρόγραμμα της Ελλάδας λήγει την Τρίτη και πως η τραπεζική αργία και το capital control βαθαίνουν την ύφεση και υπάρχει κίνδυνος η χώρα να οδηγηθεί εκτός ευρώ.

«Η Ελλάδα κατευθύνεται πως την οικονομική κατάρρευση καθώς η ��υβέρνηση αναγκάζεται να κλείσει τις τράπεζες και να επιβάλει έλεγχο κεφαλαίων», είναι ο τίτλος της Telegraph.

Κλειστές μέχρι τις 6 Ιουλίου οι ελληνικές τράπεζες, σημειώνει η Le Monde στην ηλεκτρον��κή έκδοσή της και προσθέτει ότι «απόφαση για τους περιορισμούς στις τραπεζικές συναλλαγές δεν ήταν έκπληξη». «Το βράδυ της Κυριακής, τα ΑΤΜ στους δρόμους της Αθήνας δέχθηκαν επίθεση», γράφει η εφημερίδα, αναρτώντας tweet δημοσιογράφου της που βρίσκεται στην Αθήνα με το μήνυμα «λύπη».

printscreen7-e1435559492967-656x410.jpg

«Η Ελλάδα βυθίζεται στο οικονομικό χάος και επιβάλλει 'corralito'», γράφει η El Pais, θυμίζοντας τα μέτρα που ελήφθησαν στην Αργεντινή το 2001 με στόχο να αποφευχθεί το bank run.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top