Διεθνή μέσα για ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις: «Η Ελλάδα στο χείλος της καταστροφής»

​Πρώτο θέμα η χώρα μας

Διεθνή μέσα για ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις: «Η Ελλάδα στο χείλος της καταστροφής»

​Πρώτο θέμα στα διεθνή μέσα είναι η εξαγγελία του δημοψηφίσματος, η άρνηση της προσωρινής παράτασης του προγράμματος και μια «χρεοκοπία» που όπως αναφέρεται πλανάται πάνω από την Ελλάδα.

Στην κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Κυριακή εστιάζει και το πρακτορείο Bloomberg αναφέροντας ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης «παραμέρισαν τις προσπάθειες διάσωσης της Ελλάδας, στρέφοντας την προσοχή τους στον περιορισμό των συνεπειών από την επαπειλούμενη οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας τη στιγμή που οι πολίτες σχηματίζουν ουρές στα ΑΤΜ για να τραβήξουν όσα περισσότερα ευρώ μπορούν».

Φωτογραφία Ελλήνων να σχηματίζουν ουρές για αναλήψεις μετρητών βρίσκεται και στις ηλεκτρονικές σελίδες του BBC που παρακολουθεί στενά τις καταιγιστικές εξελίξεις. «Δεν έχει τελειώσει, μέχρι να τελειώσει. Αλλά υπάρχει η αίσθηση ότι το τέλος βρίσκεται επικίνδυνα κοντά» σημειώνει σε ανάλυσή του ο Κρις Μόρις επισημαίνοντας ότι η κατάρρευση των συνομιλιών πρέπει να εκληφθεί ως αποτυχία.

«Ελληνική κρίση. Το Eurogroup περνά στο Σχέδιο Β'» είναι ο κεντρικό τίτλος στον δικτυακό τόπο της γαλλικής εφημερίδας Le Monde κάτω από τη φωτογραφία του συνοφρυωμένου Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στο πρωτοσέλιδο της Liberation υπό τον τίτλο «η Ευρωζώνη αρνείται να χορηγήσει παράταση στην Ελλάδα».

«Eurogroup προς Αθήνα: Ο χρόνος έληξε» είναι ο τίτλος στο ηλεκτρονικό πρωτοσέλιδο της Corriere della Sera, η οποία όμως και το σύνολο του ιταλικού Τύπου, μεταδίδει ταυτόχρονα τη δήλωση του Ιταλού υπουργού Πιερ Κάρλο Παντοάν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της ελληνικής κρίσης για την Ιταλία.

«Η πόρτα είναι κλειστή» γράφει η ισπανική El Pais για τις διαπραγματεύσεις αναφέροντας ότι στις Βρυξέλλες εργάζονται για το Σχέδιο Β'. Η ΕΕ «διώχνει» την Ελλάδα από το Eurogroup και μελετά την έξοδό της από το ευρώ, αναφέρει η El Mundo.

Το δημοψήφισμα στην Ελλάδα κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα του γερμανικού Τύπου, με την Handelsblatt να σημειώνει ότι μια ελληνική χρεοκοπία καθίσταται πλέον αναπόφευκτη.

«Το ελληνικό κοινοβούλιο αποφάσισε τη διενέργεια δημοψηφίσματος», είναι ο τί��λος της γερμανικής εφημερίδας Die Welt.

Οι Έλληνες βουλευτές ψήφισαν με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ τη διεξαγωγής δημοψηφίσματος, επισημαίνει η Frankfurter Allgemeine.

Στην ομιλία του στη Βουλή ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε εναντίον των πιστωτών της χώρας του και κάλεσε τους Έλληνες να ψηφίσουν κατά των μέτρων λιτότητας, προσθέτει η εφημερίδα.

Την ίδια ώρα στην ηλεκτρονική έκδοσή της η εφημερίδα Bild, αναφέρει ότι κάποιοι από τους ηγέτες της Ευρωζώνης προσπαθούν να οργανώσουν μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, είτε της Ευρωζώνης είτε της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Όλα εξαρτώνται τώρα από την κυρία Μέρκελ», δηλώνει στην εφημερίδα επικεφαλής κυβέρνησης κεντροευρωπαϊκής χώρας, ο οποίος δεν κατονομάζεται, ενώ, μιλώντας για το δημοψήφισμα, κάνει λόγο για «εντελώς τρελή απόφαση, την οποία δεν κατανοούν ούτε οι πλέον φιλικοί προς την Αθήνα ηγέτες. Πρέπει τώρα να είμαστε πιο λογικοί από τον Τσίπρα - παίζει στο σπίτι του με τη φωτιά».

Σε συνέντευξή του, εξάλλου, στη γερμανική εφημερίδα Bild ο επικεφαλής της επιτροπής Εσωτερικών Θεμάτων της Μπούντεσταγκ, Βόλφγκανγκ Μπόσμπαουχ της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), ζήτησε να σταματήσει αμέσως η παροχή ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προς τις ελληνικές τράπεζες.

«Η ΕΚΤ πρέπει να πάψει αμέσως να δίνει επιπλέον χρήματα μέσω του ELA», είπε.

Η Suddeutsche Zeitung επισημαίνει ότι η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες με θέμα την κρίση στην Ελλάδα έληξε χωρίς αποτέλεσμα και προσθέτει ότι το τρέχον πρόγραμμα της Ελλάδας λήγει στις 30 Ιουνίου.

Ως αιτία για τη μη παράταση του προγράμματος η γερμανική εφημερίδα επικαλείται μεταξύ άλλων και την έλλειψη εμπιστοσύνης των ηγετών της Ευρωζώνης προς την ελληνική κυβέρνηση.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top