Υπαναχωρεί η Ουγγαρία για το «Δουβλίνο ΙΙΙ»

Υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

​Υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της γειτονικής Αυστρίας, ηΟυγγαρία υπαναχώρησε στην απόφαση για την αναστολή της ισχύος της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙΙ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιζάρτο είχε σήμερα συνομιλία με τον αυστριακό ομόλογό του Σεμπάστιαν Κουρτς σχετικά με τις ρυθμίσεις της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙΙ και "τον πληροφόρησε ότι η Ουγγαρία δεν αναστέλλει την ισχύ κανενός κανόνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης", αναφέρεται σε ανακοίνωση του ουγγρικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η συνθήκη Δουβλίνο ΙΙΙ προβλέπει ότι αίτηση χορήγησης ασύλου κατατίθεται και εξετάζεται από τη χώρα εισόδου του αιτούντος στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ότι ο αιτών μπορεί να μεταφερθεί και πάλι στη χώρα αυτή, εάν την εγκαταλείψει. Η αναστολή ισχύος της συνθήκης, που ανακοινώθηκε χθες από την Βουδαπέστη, θα επέτρεπε στην Ουγγαρία να αρνηθεί την επιστροφή στο έδαφός της ατόμων που εισήλθαν στην Ευρωπαϊκή Ενωση μέσω της Ουγγαρίας και στη συνέχεια συνελήφθησαν σε άλλη χώρα, ειδικότερα στην Αυστρία και τη Γερμανία.

Η Βιένη χαρακτήρισε την απόφαση της Ουγγαρίας απαράδεκτη και απείλησε τη Βουδαπέστη με "συνέπειες". Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε "'άμεσες εξηγήσεις".

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της Βουδαπέστης, ο ούγγρος υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από τον αυστριακό ομόλογό του "υπομονή" πριν από την επαναπροώθηση των μεταναστών στο ουγγρικό έδαφος.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν επίσης να ζητήσουν από την ΕΕ να δώσει ειδική προσοχή στον δρόμο των δυτικών Βαλκανίων που ακολουθούν οι μετανάστες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top