Πλήγμα για τον Ρέντσι οι περιφερειακές εκλογές

Αυξάνονται τα ποσοστά του ακροδεξιού, ξενοφοβικού κόμματος Λέγκα του Βορρά

Πλήγμα για τον Ρέντσι οι περιφερειακές εκλογές

​Ως πλήγμα για τον Ματέο Ρέντσι ερμηνεύεται το διαφαινόμενο αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή στην Ιταλία, καθώς οι επιδόσεις του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD), του οποίου ηγείται, μοιάζουν να είναι κατώτερες του αναμενομένου, ενώ αυξάνονται τα ποσοστά του ακροδεξιού, ξενοφοβικού κόμματος Λέγκα του Βορρά και του αντισυστημικού Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S).

Οι εκλογές θεωρούνταν η μεγαλύτερη δοκιμασία για τον Ρέντσι μετά τις ευρωεκλογές της περασμένης χρονιάς, όταν το PD είχε καταλάβει την πρώτη θέση με πάνω από το 40% των ψήφων.

Σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις, οι υποψήφιοι της κεντροαριστεράς προηγούνται στις περιφέρειες της Τοσκάνης και του Μάρκε (κεντρική Ιταλία) και στην Απουλία (νότια). Η κεντροαριστερά επίσης διατηρεί μικρό προβάδισμα στην Καμπανία και στην Ούμπρια, παραδοσιακό της προπύργιο.

Να σημειωθεί ότι η βορειοδυτική περιφέρεια της Λιγουρίας προβλέπεται ότι θα περιέλθει στα χέρια της κεντροδεξιάς, του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια (FI) του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αφού ένας αριστερός υποψήφιος που τάσσεται εναντίον του πρωθυπουργού φέρεται να δίχασε τους ψηφοφόρους του PD.

Στο Βένετο, η Λέγκα του Βορρά έμοιαζε να οδεύει σε μια συντριπτική νίκη, ενώ ο ηγέτης της Ματέο Σαλβίνι βλέπει να αυξάνεται η υποστήριξη προς το ξενοφοβικό κόμμα και εκτός των παραδοσιακών του προπυργίων.

Εκτιμάται ότι τελικά το PD του Ρέντσι θα συγκεντρώσει το 22,6% των ψήφων στις επτά περιφέρειε��, το M5S ένα 19,6%, η Λέγκα του Βορρά 12,9% και το FI το 10,3%. Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν εντός της ημέρας.

Μέχρι να κλείσουν οι κάλπες (στις 23:00 τοπική ώρα, 00:00 ώρα Ελλάδας), η συμμετοχή στις περιφερειακές εκλογές υπολογιζόταν πως έφθασε από το 49% ως το 56% και η συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές στο 64%.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top