Δημοτικές εκλογές Ισπανίας: Πρώτο το κόμμα του Ραχόι, αλλά με μεγάλη πτώση

Μαδρίτη και Βαρκελώνη εξέλεξαν δημάρχους από το Podemos

​Νικητές στις δημοτικές εκλογές έβγαλαν οι κάλπες στην Ισπανία τους Podemos και τους Ciudiadanos, την ώρα που μεγάλος χαμένος εμφανίζεται το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (PP) του Μαριάνο Ραχόι, το οποίο αν και βγήκε πρώτο, σημείωσε τα πιο χαμηλά ποσοστά της εικοσαετίας, όπως δείχνουν τα επίσημα δεδομένα με καταμετρημένο το 80% των ψήφων.

Το PP θα εξακολουθήσει να είναι το κόμμα με το υψηλότερο ποσοστό σε εθνικό επίπεδο, καθώς κερδίζει το 26,5% των ψήφων, περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες λιγότερες απ' ό,τι στις προηγούμενες εκλογές το 2011, ενώ οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλιστές έρχονται δεύτεροι με μικρή διαφορά, καθώς κερδίζουν 25,5%, έδειξαν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα.

Παρ' όλα αυτά συγκριτικά με τις προηγούμενες τοπικές και περιφερειακές εκλογές, οι ψήφοι τους είναι κατά 775.000 λιγότερες.

Το Λαϊκό Κόμμα (PP), από την πλευρά του, από το 2011 έχει χάσει 2,55 εκατομμύρια ψήφους.

Το κυβερνών κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας και οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλιστές έχουν χάσει ένα σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων, οι οποίοι φαίνεται να δείχνουν την εμπιστοσύνη τους στα νέα ισπανικά κόμματα Podemos και Ciudadanos, στα οποία είναι τώρα στραμμένα τα βλέμματα.

Να σημειωθεί πως οι εκλογές για την ανάδειξη τοπικής κυβέρνησης θεω��ούνται πρόβα τζενεράλε για τις εθνικές κάλπες, που θα στηθούν στα τέλη του χρόνου.

Συγκεκριμένα στον Δήμο της Μαδρίτης, η 71χρονη πρώην δικαστική λειτουργός Μανουέλα Κάρμενα του Podemos, φαίνεται με καταμετρημένο το 99,7% να είναι η νέα δήμαρχος της ισπανικής πρωτεύουσας εκτοπίζοντας τη «μεγάλη κυρία» του Λαϊκού Κόμματος, Εσπεράνθα Αγκίρε.

Σημειώνεται ότι έπειτα από 24 χρόνια συνεχούς κυριαρχίας του PP (Λαϊκού Κόμματος) στη Μαδρίτη, όπου πάντα συγκέντρωνε πάνω από το 50% των θέσεων στο Δημοτικό Συμβούλιο, φέτος η Αγκίρε εκλέγει από το ψηφοδέλτιό της 21 συμβούλους και η Καρμένα 20.

Ωστόσο, η Καρμένα του Podemos θα είναι λογικά η επόμενη δήμαρχος, καθώς όλα δείχνουν πως θα συμμαχήσει με τον υποστηριζόμενο από τους Σοσιαλιστές Αντό��ιο Μιγέλ Καρμόνα ο οποίος και καταλαμβάνει το 15,3% των ψήφων. Η απόλυτη πλειοψηφία είναι οι 29 θέσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Στη δεύτερη μεγάλη πόλη τη Βαρκελώνη, νικήτρια αναδείχθηκε η ακτιβίστρια και αγωνίστρια Αντα Κολάου υποστηριζόμενη από το Podemos.

Οπως αναγράφει η εφημερίδα El Pais, η Κολάου σημείωσε μια ιστορική αλλαγή στην πρωτεύουσα της Καταλονίας, όμως αν και πρώτη θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε συμμαχία με τους Σοσιαλιστές οι οποίοι έχασαν τους 7 από τους 11 συμβούλους τους, για να διοικήσει. Τρίτη δύναμη αναδείχθηκαν οι Ciudadanos (Πολίτες).

Η Κολάου αν και ήρθε πρώτη, εκλέγει 11 συμβούλους, κάτι που την αφήνει πολύ πιο πίσω από την απόλυτη πλειοψηφία, τους 21.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top