Τέλος στη συλλογή πληροφοριών από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ βάσει νόμου

Μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις θα επιτρέπεται, με απόφαση δικαστηρίου

Τέλος στη συλλογή πληροφοριών από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ βάσει νόμου

​Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ψήφισε χθες σχέδιο νόμου, -με 338 ψήφους υπέρ και 88 κατά-, που θα δώσει τέλος στη μαζική συλλογή στοιχείων τηλεφωνικών συναλλαγών Αμερικανών πολιτών από τις μυστικές υπηρεσίες.

Το USA Freedom Act δίνει τέλος στη μαζική συλλογή στοιχείων, ενώ επιτρέπει σε μυστικές υπηρεσίες την πρόσβαση σε τηλεφωνικά και άλλα στοιχεία μόνο όταν κάποιο δικαστήριο αποφασίσει ότι υπάρχει βάσιμη υποψία ότι συνδέονται με τη διεθνή τρομοκρατία.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μιτς Μακκόνελ, υποστηρίζει την ανανέωση του τωρινού προγράμματος μαζικής συλλογής πληροφοριών υπό τον νόμο USA Patriot Act, που ψηφίστηκε λίγο μετά τις 11 Σεπτεμβρίου 2001.

Υποστηρικτές του Patriot Act, τμήματα του οποίου λήγουν την 1η Ιουνίου και τα οποία θέλει να ανανεώσει ο Μακκόνελ, διατείνονται ότι ο νόμος προσφέρει σημαντικά εργαλεία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ενώ κρατικά στελέχη και ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο νόμος χρησιμοποιήθηκε από το FBI.

Αυτές οι δυνατότητες θα παραμείνουν αν το Freedom Act περάσει και στη Γ��ρουσία, αλλά οι δυνατότητες συλλογής πληροφοριών θα περιορίζονται σε περιπτώσεις όπου η κυβέρνηση θέτει συγκεκριμένα κριτήρια συλλογής. Ο Λευκός Οίκος έχει ανακοινώσει ότι ο πρόεδρος Ομπάμα υποστηρίζει τις αλλαγές που φέρνει το Freedom Act και θα το συνυπογράψει.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top