Στις κάλπες οι Βρετανοί

Μια αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση

Στις κάλπες οι Βρετανοί

​Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Βρετανοί, σε μία εκλογική αναμέτρηση που έχει χαρακτηρισθεί ως η πιο απρόβλεπτη των τελευταίων δεκαετιών, καθώς ακόμη και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δεν έδιναν καθαρό προβάδισμα ούτε στον πρωθυπουργό και ηγέτη των Συντηρητικών Ντέιβιντ Κάμερον, αλλά ούτε και στον ηγέτη των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ.

Όπως φαίνεται από την τελευταία έρευνα της ICM Poll για τον Guardian, Τόρις και Εργατικοί έχουν από 35% της πρόθεσης ψήφου.

Σε όρους εδρών, αυτό θα μεταφραζόταν σε ένα πλεονέκτημα μόλις 3 εδρών για τους Συντηρητικούς, οι οποίοι θα εξακολουθούσαν όμως να απέχουν πολύ από την απόλυτη πλειοψηφία που είναι οι 326 έδρες.

Αναλυτικά, οι Συντηρητικοί θα εξασφάλιζαν 274 έδρες, οι Εργατικοί 271, το SNP 53 έδρες, οι Φιλελεύθεροι 27, το UKIP 3, οι Πράσινοι 1 έδρα και τα υπόλοιπα κόμματα 21 έδρες.

Εφόσον επιβεβαιωθούν αυτά τα ποσοστά, καμία από τις πιθανές συμμαχίες δεν θα εξασφάλιζε πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων. Τουλάχιστον, όχι με δύο μόνο κόμματα.

Οι σημερινές εκλογές χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς ίσως κρίνουν την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και την εθνική συνοχή της χώρας.

Ο Κάμερον υπόσχεται ότι θα οργανώσει δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της Βρετανίας στην Ε.Ε., εάν κερδίσει νέα θητεία.

«Μπορούμε να επιτύχουμε την πλειοψηφία που θα δώσει στη Βρετανία την ισχυρή σταθερή κυβέρνηση που θα συνεχίσει να εφαρμόζει ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για την οικονομία που φέρνει αποτέλεσμα», δήλωσε ο Κάμερον χθες, στο κλείσιμο της προεκλογικής του εκστρατείας.

Από την πλευρά του ο Μίλιμπαντ έστειλε το δικό του μήνυμα στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους: «Μπορείτε να έχετε άλλα πέντε χρόνια με έναν πρωθυπουργό που θα βάζει τους πλούσιους και τους ισχυρούς πάνω από όλους στη χώρα. Ή, αν γίνω εγώ πρωθυπουργός, θα βάλω τους εργαζόμενους πάνω από όλους».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top