Μέρκελ: Δεν θα ξεχάσουμε τις φρικαλεότητες των Ναζί

Πήγε σε τελετή στο Νταχάου

Μέρκελ: Δεν θα ξεχάσουμε τις φρικαλεότητες των Ναζί

​Οι Γερμανοί δεν θα ξεχάσουν ποτέ τις «απερίγραπτες φρικαλεότητες» που οι Ναζί διέπραξαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, διεμήνυσε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ σε μια τελετή για την 70η επέτειο από την απελευθέρωση του στρατόπεδου συγκέντρωσης του Νταχάου κοντά στο Μόναχο.

Κατά τη διάρκεια μιας συγκινητικής ομιλίας που εκφώνησε ενώπιον 120 ηλικιωμένων επιζώντων από 20 χώρες και 6 αμερικανών βετεράνων που βοήθησαν στην απελευθέρωση του στρατοπέδου, η Μέρκελ επισήμανε ότι το Νταχάου και άλλα στρατόπεδα συγκέντρωσης που απελευθερώθηκαν προς το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου θα θυμίζουν για πάντα τις φρικαλεότητες του ναζιστικού καθεστώτος.

«Είναι υποχρέωσή μας να θυμόμαστε τους ανθρώπους που διώχθηκαν και βασανίστηκαν, επειδή σκέφτονταν διαφορετικά, πίστευαν διαφορετικά και ζούσαν διαφορετικά από την αντίληψη του εθνικοσοσιαλισμού» σημείωσε η Άνγκελα Μέρκελ προσθέτοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να εθελοτυφλεί, όταν συναγωγές χρειάζονται μαζική αστυνομική προστασία ή όταν ραβίνοι δέχονται επίθεση στην καρδιά της Γερμανίας». Προειδοποιώντας για τον κίνδυνο ενός νέου αντισημιτισμού στη Γερμανία, η καγκελάριος τόνισε ότι όλοι οι πολίτες καλούνται να καταστήσουν σαφές στους ακροδεξιούς ότι η εβραϊκή ζωή είναι μέρος της γερμανικής κουλτούρας.

Παράλληλα η κ. Μέρκελ ευχαρίστησε τους επιζώντες για την παρουσία τους και για το γεγονός ότι μοιράζονται τις προσωπικές τους ιστορίες και το προσωπικό τους μαρτύριο με τον υπόλοιπο κόσμο. «Είναι μεγάλη τύχη που άνθρωποι όπως εσείς είναι διατεθειμένοι να μας διηγηθούν την ιστορία τους. Με τον τρόπο αυτό η ατέλειωτη οδύνη που προκάλεσε η Γερμανία την εποχή του εθνικοσοσιαλισμού αποκτά πρόσωπο. Όχι δεν ξεχνάμε», σημείωσε χαρακτηριστικά η καγκελάριος.

«Ήταν ένα φοβερό σοκ, αλλά δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τον ενθουσιασμό σας καθώς μας αγκαλιάζατε και βγάλατε έξω μια αμερικανική σημαία που είχατε ράψει στο χέρι και κρύβατε για την περίσταση», είπε ένας πρώην στρατιώτης, ο Αμερικανός Άλαν Λούκενς. «Οι Ναζί δε μπορούσαν να συνθλίψουν το πνεύμα σας».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top