Spiegel: Αυτό που συμβαίνει δεν είναι αμελής συμπεριφορά. Είναι σκόπιμη δολοφονία των προσφύγων

«Η Ευρώπη πρέπει να προστατεύσει τους ανθρώπους, όχι μόνο τα σύνορα»

Spiegel: Αυτό που συμβαίνει δεν είναι αμελής συμπεριφορά. Είναι σκόπιμη δολοφονία των προσφύγων

​Σε άρθρο με τον τίτλο «η Ευρώπη πρέπει να προστατεύσει τους ανθρώπους, όχι μόνο τα σύνορα», το περιοδικό Spiegel, αναφέρει ότι «από το Δεκέμβριο του 2013, η Frontex, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός προστασίας των συνόρων με έδρα την Βαρσοβία, έχει ξοδέψει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ αναπτύσσοντας drones και δορυφόρους για να εποπτεύει τα σύνορα.

Η ΕΕ, γράφει, «δεν κοιτάζει αλλού, όταν οι πρόσφυγες πεθαίνουν. Τους παρακολουθεί πολύ στενά. Και αυτό που συμβαίνει εδώ δεν είναι αμελής συμπεριφορά. Είναι σκόπιμη δολοφονία των προσφύγων. Αλλά φαίνεται ότι η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη εξακολουθεί να μην έχει συνειδητοποιήσει πλήρως τις διαστάσεις αυτής της ανθρωπιστικής καταστροφής. Έχουμε γίνει συνένοχοι σε ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα στην ευρωπαϊκή μεταπολεμική ιστορία» συνεχίζει.

«Όσοι επιθυμούν να ζητήσουν άσυλο στην Ευρώπη πρέπει πρώτα να φτάσουν στο ευρωπαϊκό έδαφος. Αλλά η πολιτική της Ευρώπης για την θωράκισή της από τους πρόσφυγες καθιστά κάτι τέτοιο σχεδόν αδύνατο. Η ΕΕ έχει σηκώσει φράχτες στην περιφέρειά της, στρατιώτες περιπολούν στα σύνορα και πολεμικά πλοία αποστέλλονται για να κρατήσουν τους πρόσφυγες μακριά από την Ευρώπη» γράφει.

Το άρθρο καλεί επίσης την ΕΕ να δημιουργήσει διαδικασίες ασύλου στις πρεσβείες των κρατών μελών της, με τον ίδιο τρόπο που το έχει κάνει η Ελβετία. «Η ΕΕ θα πρέπει επιτέλους να αρχίσει να συμμετέχει σοβαρά στο πρόγραμμα επανεγκατάστασης της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Εδώ και χρόνια, ο ΟΗΕ έχει βοηθήσει πρόσφυγες να μεταφερθούν από περιοχές κρίσης σε ασφαλή κράτη για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα χωρίς να υποβάλλονται σε γραφειοκρατικές διαδικασίες ασύλου.» αναφέρεται.

«Οι κανονισμοί του Δουβλίνου της ΕΕ, οι οποίοι επιτρέπουν σε πρόσφυγες να ζητήσουν άσυλο μόνο στη χώρα άφιξής τους, πρέπει επί��ης να εξαλειφθούν. Αντ΄αυτού, οι αιτούντες άσυλο θα πρέπει να κατανέμoνται μεταξύ των χωρών της ΕΕ, μέσω ενός συστήματος ποσοστώσεων» καταλήγει το άρθρο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top