Καταδικάστηκε σε 20 χρόνια κάθειρξη ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι

Την ανησυχία της για τις καταδίκες εκφράζει η Ουάσιγκτον

Καταδικάστηκε σε 20 χρόνια κάθειρξη ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι

Σε 20 χρόνια κάθειρξη, χωρίς αναστολή, καταδικάστηκε ο ισλαμιστής πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, από αιγυπτιακό δικαστήριο, ο οποίος κατηγορείτο για τον θάνατο διαδηλωτών σε συγκρούσεις στο Κάιρο, τον Δεκέμβριο του 2012, επί προεδρίας του.

Αυτή είναι η πρώτη επίσημη καταδίκη του πρώην προέδρου της Αιγύπτου από τη μέρα που ανετράπη, τον Ιούλιο του 2013, από στρατιωτικό πραξικόπημα, μετά από μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στην κυβέρνησή του και στον ίδιο.

Ο κ. Μόρσι προέρχεται από τις τάξεις της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ενώ είχε εκλεγεί πρόεδρος με την υποστήριξη του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, πολιτικού βραχίονα της ισλαμιστικής οργάνωσης. Τόσο η Αδελφότητα όσο και το κόμμα έχουν τεθεί εκτός νόμου στην Αίγυπτο.

Τι λέει η Μουσουλμανική Αδελφότητα

«Η δίκη ήταν παρωδία δικαιοσύνης, ελεγχόμενη από την κυβέρνηση», δήλωσε ανώτερο στέλεχος της Αδελφότητας.
«Η δίκη του ήταν μία μια παρωδία δικαιοσύνης, η οποία έχει σχεδιαστεί και ελεγχθεί από την κυβέρνηση και η οποία δεν στηρίζεται σε καμία απολύτως απόδειξη. Θέλουν να περάσουν ισόβια ποινή για τη δημοκρατία στην Αίγυπτο», ανέφερε σε μία δήλωση από την Κωνσταντινούπολη, ο Αμρ Νταράγκ, πρώην υπουργός επί εποχής προεδρίας του κ. Μόρσι.
Ανησυχία από την Ουάσιγκτον

Την ανησυχία της εξέφρασε η αμερικανική κυβέρνηση μετά την καταδίκη σε πολυετείς ποινές κάθειρξης του Μοχάμεντ Μόρσι, αλλά και άλλων 12 στελεχών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Η εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρί Χαρφ τόνισε: «Η Ουάσιγκτον που εκφράζει την ανησυχία της για τις καταδίκες, θα εξετάσει τη νομική βάση της απόφασης του δικαστηρίου. Όλοι οι Αιγύπτιοι έχουν το δικαίωμα να αντιμετωπίζονται με ισότητα και αμεροληψία ενώπιον της Δικαιοσύνης».
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ εξέφρασε επίσης την ανησυχία της αμερικανικής κυβέρνησης για την καταδίκη του πρώην προέδρου της Αιγύπτου.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top