Εικόνες-σοκ από Λαμπεντούζα: Η χειρότερη τραγωδία στη Μεσόγειο «ξύπνησε» την Ευρώπη

Έκτακτη Σύνοδος ΥΠΕΞ-ΥΠΕΣ για το μεταναστευτικό – Φόβοι για εκατόμβη θυμάτων

Εικόνες-σοκ από Λαμπεντούζα: Η χειρότερη τραγωδία στη Μεσόγειο «ξύπνησε» την Ευρώπη
Σοκ προκαλούν οι εικόνες από την νέα, ασύλληπτη τραγωδία με μετανάστες στη Μεσόγειο.
Οι έρευνες δυστυχώς δεν έχουν αποδώσει καρπούς για την εξέρευση νέων επιζώντων ενώ αντίθετα έχουν εντοπιστεί πάνω από 100 πτώματα μεταναστών που πνίγηκαν όταν το σκάφος τους αναποδογύρισε περίπου 220 χλμ. ανο��κτά της Λαμπεντούζα. Οι φόβοι για εκατόμβη νεκρών που ίσως φτάσει και τα 700 άτομα μοιάζουν να γίνονται ολοένα και εντονότεροι, κάτι που -αν επαληθευτεί- θα σημάνει τη χειρότερη τραγωδία στη Μεσόγειο.
Η εικόνα που ανήρτησε στο twitter ο Φραντσέσκο Ρόκα, πρόεδρος του ιταλικού Ερυθρού Σταυρού, κάνει το γύρο του κόσμου. Δείχνει καλυμμένα πτώματα μεταναστών που ανασύρθηκαν από τη θάλασσα…
migrants-278013.jpg
Και όλα αυτά όταν μόλις πριν από λίγες ημέρες σε άλλα 2 ναυάγια σκαφών με μετανάστες, εκτιμάται ότι βρήκαν το θάνατο άλλοι 440 άνθρωποι…
«Ξυπνά» την Ευρώπη η τραγωδία
Φαίνεται πως ό,τι δεν έχει μπορέσει να πετύχει η πολιτική πίεση από τις χώρες της Μεσογείου που ζουν καθημερινά το πρόβλημα, δηλαδή μια πανευρωπαϊκή αντιμετώπιση του προβλήματος, θα το κάνει αυτή η ασύλληπτη τραγωδία.
Η Κομισιόν δήλωσε βαθιά συγκλονισμένη από το γεγονός και ανακοίνωσε την προσεχή πραγματοποίηση μιας συνόδου των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών για να ληφθούν μέτρα.
«Διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές και η ΕΕ στο σύνολό της έχει ηθική και ανθρωπιστική υποχρέωση να δράσει» τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Η Ευρώπη είναι μάρτυρας μιας συστηματικής σφαγής στη Μεσόγειο. Πώς μπορούμε να παραμείνουμε απαθείς, όταν βλέπουμε πληθυσμούς ολόκληρους να πεθαίνουν σε μια εποχή που τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας μας επιτρέπουν να γνωρίζουμε τα πάντα;» δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο οποίος ανακοίνωσε αλλεπάλληλες συσκέψεις με υπουργούς και αξιωματούχος για το μείζον πρόβλημα του μεταναστευτικού.

«Αν ο απολογισμός αυτός επιβεβαιωθεί, θα είναι η χειρότερη καταστροφή των τελευταίων ετών στη Μεσόγειο» δήλωσε συγκλονισμένος και ο γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.
migrants-571455.jpg
«Μια τραγωδία εκτυλίσσεται στη Μεσόγειο. Αν η ΕΕ και ο κόσμος συνεχίσουν να κλείνουν τα μάτια, θα κριθούν με τον χειρότερο τρόπο, όπως κρίθηκαν και στο παρελθόν όταν έκλεισαν τα μάτια τους σε γενοκτονίες, όταν οι βολεμένοι δεν έκαναν τίποτε» δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μάσκατ.
Σακελλαρίδης: Η Μεσόγειος έχει μετατραπεί σε υγρό τάφο
Άμεση ήταν η αντίδραση και της ελληνικής κυβέρνησης, με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη να τονίζει ότι η Μεσόγειος έχει μετατραπεί σε υγρό τάφο.
«Η νέα εκατόμβη προσφύγων στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα μάς συγκλονίζει όλους. Η Μεσόγειος, από θάλασσα-δίαυλος των πολιτισμών, έχει μετατραπεί σε υγρό τάφο για χιλιάδες ψυχές που επιχειρούν να ξεφύγουν από τις φλόγες του πολέμου» αναφέρει –μεταξύ άλλων- ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και προσθέτει: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει άμεσα να αναλάβει τις ευθύνες της, απέναντι -κυρίως- στα κύματα των απεγνωσμένων προσφύγων, αλλά και απέναντι στις Ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου που τους υποδέχονται. Η νέα τραγωδία της Λαμπεντούζα εκθέτει ανεπανόρθωτα τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, που διατύπωσαν τον απαράδεκτο ισχυρισμό ότι υπεύθυνη για το προσφυγικό κύμα είναι η ελληνική κυβέρνηση».
Στη Ρώμη ο Αβραμόπουλος
Υπό την πίεση των τραγικών αυτών εξελίξεων, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αναμένεται να επισκεφθεί την Πέμπτη τη Ρώμη για συνομιλίες με την ιταλική κυβέρνηση.
Ο Επίτροπος Μετανάστευσης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top