Ενοχλημένη η Άγκυρα για την αναφορά του Πάπα στη γενοκτονία των Αρμενίων

Κλήθηκε ο πρεσβευτής του Βατικανού

Εξοργισμένη είναι η Τουρκία μετά την πρώτη δημόσια αναφορά προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην γενοκτονία των Αρμενίων, την οποία η Τουρκία σταθερά αρνείται να αναγνωρίσει.

Σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο, οι Αρχές κάλεσαν τον πρεσβευτή του Βατικανού στην Άγκυρα για να διαμαρτυρηθούν, επειδή ο ποντίφικας χαρακτήρισε γενοκτονία τη σφαγή των Αρμενίων που σημειώθηκε πριν από έν��ν αιώνα.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία επίσημη τοποθέτηση από την πλευρά της τουρκικής κυβέρνησης για το θέμα.

Ο Φραγκίσκος προέβη στις δηλώσεις αυτές λίγο πριν από την έναρξη μιας λειτουργίας στη μνήμη των Αρμενίων που σφαγιάστηκαν το διάστημα μεταξύ 1915 και 1917.

«Τον περασμένο αιώνα, η ανθρώπινή μας οικογένεια βίωσε τρεις μαζικές και πρωτόγνωρες τραγωδίες. Η πρώτη, που ευρέως θεωρείται ως "η πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα" έπληξε τον λαό μας των Αρμενίων», δήλωσε ο ποντίφικας επικαλούμενος ένα έγγραφο που υπεγράφη το 2001 από τον πάπα Ιωάννη Παύλο τον B΄ και τον πατριάρχη των Αρμενίων.

«Οι άλλες δύο είναι ��κείνες που διέπραξαν ο ναζισμός και ο σταλινισμός», πρόσθεσε.

Ακόμα κι αν ο πάπας Ιωάννης Παύλος ο B΄ είχε χρησιμοποιήσει τον όρο στο έγγραφο και ο ίδιος ο Χόρχε Μπεργκόλιο τον είχε χρησιμοποιήσει αρκετές φορές προτού εκλεγεί πάπας πριν από δύο χρόνια, είναι η πρώτη φορά που ένας ποντίφικας χρησιμοποιεί δημοσίως τον όρο «γενοκτονία».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top