Ο Πάπας εξόργισε την Τουρκία: Έκανε πρώτη φορά αναφορά για γενοκτονία των Αρμενίων

Η δήλωση του αυτή απειλεί να προκαλέσει ρήγμα στις διπλωματικές σχέσεις ��ε την Τουρκία

​Τον όρο «γενοκτονία των Αρμενίων» χρησιμοποίησε σήμερα για πρώτη φορά από την Βασιλική του Αγίου Πέτρου ο Πάπας Φρασκίσκος, λίγο πριν από την έναρξη μιας λειτουργίας στη μνήμη των Αρμενίων που σφαγιάστηκαν το διάστημα μεταξύ 1915-1917.

Η δήλωση αυτή απειλεί να προκαλέσει ρήγμα στις διπλωματικές σχέσεις με την Τουρκία, αφού είπε χαρακτηριστικά:

«Τον περασμένο αιώνα, η ανθρώπινή μας οικογένεια βίωσε τρεις μαζικές και πρωτόγνωρες τραγωδίες. Η πρώτη, που ευρέως θεωρείται ως "η πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα" έπληξε τον λαό μας των Αρμενίων», δήλωσε ο ποντίφικας επικαλούμενος ένα έγγραφο που υπεγράφη το 2001 από τον πάπα Ιωάννη Παύλο τον B΄ και τον πατριάρχη των Αρμενίων.

Προσθέτοντας πως «οι άλλες δυο είναι εκείνες που διέπραξαν ο ναζισμός και ο σταλινισμός. Και πιο πρόσφατα άλλες μαζικές εκτελέσεις όπως εκείνες στην Καμπότζη, τη Ρουάντα, το Μπουρούντι, τη Βοσνία».

Να σημειώσουμε ότι ακόμα κι αν ο πάπας Ιωάννης Παύλος ο B΄ είχε χρησιμοποιήσει τον όρο στο κοινό έγγραφο και ο ίδιος ο Χόρχε Μπεργκόλιο τον είχε χρησιμοποιήσει αρκετές φορές προτού εκλεγεί πάπας πριν από δύο χρόνια, είναι η πρώτη φορά που ένας ποντίφικας χρησιμοποιεί δημοσίως τον όρο «γενοκτονία», κατά την οποία σύμφωνα με τους ιστορικούς, σφαγιάστηκαν 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι!