Αποχωρεί το «Μπαρ��παρός» από την κυπριακή ΑΟΖ

Η Τουρκία είχε εκδώσει για το πλοίο παράνομη οδηγία NAVTEX

​Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός Χαϊρεντίν Πασά» αποχωρεί από τα ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας, με κατεύθυνση προς την Τουρκία.

Ο Κύπριος αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρ Παπαδόπουλος, επιβεβαίωσε στο ΡΙΚ ότι τα ξημερώματα το «Μπαρμπαρός» έπλεε με κατεύθυνση προς την Τουρκία.

Το τελευταίο λιμάνι, στο οποίο είχε σταθμεύσει το πλοίο ήταν αυτό της Αμμοχώστου, στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

Ωστόσο, ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι «η Ελληνοκυπριακή πλευρά θα επιστρέψει στις συνομιλίες μόνο όταν η Τουρκία αποδείξει εμπράκτως ότι σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν εκδώσει νέα NAVTEX και το «Μπαρμπαρός» μείνει μακριά από την κυπριακή ΑΟΖ».

Ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι αφού αρθούν όλα αυτά τα εμπόδια ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα συζητήσει με τον ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ κ. 'Αϊντε όλες τις παραμέτρους για επανάληψη των διαπραγματεύσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία είχε εκδώσει για το πλοίο παράνομη οδηγία NAVTEX, βάσει της οποίας δέσμευε μέρος της κυπριακής ΑΟΖ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top