Γερμανικά Μέσα: «Σημαντική αρχή τίποτα παραπάνω»

Η συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ μέσα από το πρίσμα των διεθνών Μέσων

Γερμανικά Μέσα: «Σημαντική αρχή τίποτα παραπάνω»

​Χαμηλούς τόνους κρατούν σήμερα τα γερμανικά ΜΜΕ μετά από τη χθεσινή συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Α. Τσίπρα με την Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ, τονίζοντας ότι ήταν μια αναγκαία επίσκεψη που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό, χωρίς όμως ουσιαστική πρόοδο.

Η Sueddeutsche Zeitung αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «ήρθε η ώρα να λήξει ο επικοινωνιακός πόλεμος στη λάσπη», επισημαίνοντας ότι «το Βερολίνο πρέπει να κοιτάζει ισότιμα τον Αλέξη Τσίπρα».

«Καλύτερα να μιλά κανείς με τον άλλο, παρά να μιλά για τον άλλον» καταλήγει η Sueddeutsche Zeitung, κάτι με το οποίο συμφωνεί σήμερα και το περιοδικό Spiegel, που αν και χαρακτηρίζει υπερβολές τα περί «πολύ θετικής σχέσης», παραδέχεται ότι οι δυο πλευρές έκαναν τα πάντα για να πέσουν οι τόνοι.

«Οι τόνοι συμφιλίωσης όμως δεν μπορούν να κρύψουν ότι ακόμη δεν υπάρχει εμπιστοσύνη», επισημαίνει το Spiegel και προσθέτει:

«Μία αρχή όμως έγινε, και τίποτε παραπάνω. Η Μέρκελ δεν έκανε στον επισκέπτη της ούτε την χάρη να υπαινιχθεί παραχώρηση. Η αξία των διαφορετικών τόνων θα φανεί στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις, όπου στην ουσία του πράγματος δεν υπάρχει κινητικότητα -οι Έλληνες χρειάζονται χρήματα, αλλά η Μέρκελ δεν θέλει μόνο να δει λίστες μεταρρυθμίσεων αλλά πράξεις».

Το συμφιλιωτικό κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ υπογραμμίζει σήμερα και η Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία αναφέρει ότι «απογοητεύτηκαν όσοι περίμεναν τη μεγάλη αντιπαράθεση, αλλά και όσοι ήλπιζαν στη μεγάλη υπέρβαση».

Μάλιστα η εφημερίδα φιλοξενεί ξεχωριστό σχόλιο με τίτλο: «Ας τελειώσουν τα καραγκιοζιλίκια», ο αρθρογράφος του οποίου καλεί τις δύο πλευρές να ξεκινήσουν «τον ρητορικό αφοπλισμό και να δουν κατάματα την πραγματικότητα, στην οποία όπως οι ίδιοι λένε, το μέλλον είναι κοινό».

«Ευγενική συμφωνία» είναι ο τίτλος της Handelsblatt, η οποία επισημαίνει ότι η χθεσινή συνάντηση είχε αξία μόνο και μόνο επειδή έγινε.

«Με την πρόσκλησή της, η καγκελάριος δείχνει πως θέλει λύση και αποφυγή του Grexit. Ο Β. Σόιμπλε έχει δίκιο όταν διαπιστώνει πως η ελληνική κυβέρνηση έχει καταστρέψει την αξιοπιστία στην Ευρώπη και η συνάντηση Μέρκελ και Τσίπρα είναι τουλάχιστον ένα πρώτο βήμα για την κοπιώδη ανοικοδόμησή της», γράφει η εφημερίδα.

Και η Welt στέκεται στο θέμα της εμπιστοσύνης, τονίζοντας ότι «η καγκελάριος άκουγε στωικά τα όσα έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας στην κοινή συνέντευξη Τύπου. Πίστευε στις αμφίσημες αναφορές του; Η κα Μέρκελ ποτέ δεν θα έλεγε ανοικτά πως δεν εμπιστεύεται την ελληνική κυβέρνηση. Ούτε τους προκατόχους του Τσίπρα δεν εμπιστευόταν πραγματικά».

«Η Μαντάμ συνάντησε τον Mr. Cool», γράφει η Bild, σε σημερινό της άρθρο με τίτλο: «Εμείς τι είδαμε; Φιλικό μόνιμο χαμόγελο και σταθερή χειραψία... Κρίση;;; Ποια κρίση...;».

«Όλα ειπώθηκαν στον 6ο όροφο του κτηρίου, εκεί όπου παρατέθηκε το δείπνο... επάνω στο στήθος και πόδι πάπιας και στα λαχανάκια Βρανδεμβούργο», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg επισημαίνει ότι «η κ. Μέρκελ δεν έδωσε καμία ένδειξη πως η οικονομική βοήθεια, που η ελληνική κυβέρνηση αναζητεί επειγόντως, θα πρέπει να ξεκλειδωθεί. Αντ' αυτού, μίλησε, στην κοινή συνέντευξη Τύπου, για το ότι ήθελε να χτίσει εμπιστοσύνη με τον Έλληνα ομόλογό της».

Προσθέτει επίσης ότι οι δηλώσεις των δύο ηγετών αποσκοπούσαν στη βελτίωση του κλίματος, ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία, μετά από εβδομάδες λεκτικών επιθέσεων, επισημαίνοντας όμως ότι παραμένουν οι διαφωνίες όσον αφορά στις πολιτικές που πρέπει να ακολουθηθούν.

Τέλος, οι New York Times σημειώνουν ότι ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά την Ελλάδα που αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας και τονίζουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός και η Γερμανίδα καγκελάριος συναντήθηκαν σε μια προσπάθεια εξομάλυνσης των ελληνογερμανικών σχέσεων.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top