«Ο Τζιχάντι Τζον είναι ψυχωτικός.Ζητούσε να φανταστώ τον πόνο που θα νιώσω όταν θα με σκότωνε»

Ο Ισπανός δημοσιογράφος περιγράφει τις στιγμές φρίκης που βίωσε

«Ο Τζιχάντι Τζον είναι ψυχωτικός.Ζητούσε να φανταστώ τον πόνο που θα νιώσω όταν θα με σκότωνε»
Ο Ισπανός δημοσιογράφος Χαβιέρ Εσπινόζα που είχε απαχθεί από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους αλλά αφέθηκε ελεύθερος, θυμάται στιγμές τρόμου στα χέρια των εξτρεμιστών. Σήμερα, βρίσκεται στην ασφάλεια του σπιτιού του, ωστόσο οι φρικιαστικές στιγμές που έζησε, έχουν χαραχθεί στη μνήμη του.
fdgdfgdfg.jpg
Ο Εσπινόζα λέει, ότι σε αντίθεση με άλλους κρατουμένους, εκείνος δεν βασανίστηκε ούτε ξυλοκοπήθηκε. Τα βασανιστήρια ήταν άλλου είδους, ψυχολογικά. Μάλιστα, χαρακτηρίζει «ψυχωτικό» τον περιβόητο Τζιχάντι Τζον, ο οποίος επεδίωκε να «δραματοποιεί τις εκτελέσεις».
Ο Εσπινόζα θυμάται επίσης τις επαναλαμβανόμενες εικονικές εκτελέσεις, με τον αδίστακτο μακελάρη του Ισλαμικού Κράτους να τον απειλεί ότι θα τον αποκεφαλίσει με ένα σπαθί σχεδόν ενός μέτρου: «Χάιδευε το λαιμό μου με τη λεπίδα ενός σπαθιού και με ρωτούσε: "Το νιώθεις; Κρύο ε; Μπορείς να φανταστείς τον πόνο όταν σε κόψει; Αδιανόητος πόνος"».
Στερήσεις, ταπεινώσεις, εικονικές εκτελέσεις, διαρκής ψυχολογικός πόλεμος ήταν μερικά μόνο από ψυχολογικά βασανιστήρια που υπέστησαν ο Ισπανός δημοσιογράφος και άλλοι κρατούμενοι του Ισλαμικού Κράτους. Όπως αναφέρει, ωστόσο, αυτά δεν ήταν τίποτα μπροστά στα σωματικά μαρτύρια στα οποία υποβλήθηκαν άλλοι όμηροι, που δεν κατάφεραν να γυρίσουν ζωντανοί.
zerzerzerze.jpg
Ο Χαβιέ Εσπινόζα και ο συνάδελφός του φωτογράφος, Ρικάρντο Γκαρσία Βιλανόβα που κάλυπταν την συριακή σύρραξη, απήχθησαν το 2013 κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Αφέθησαν ελεύθεροι, ωστόσο, πριν από περίπου ένα χρόνο, στο πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ της ισπανικής κυβέρνησης και των εξτρεμιστών.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top