Τουρκία: Επεισόδια και δακρυγόνα στις διαδηλώσεις για τον 1 χρόνο από το θάνατο 15χρονου

Είχε πεθάνει κατά τη διάρκεια διαδήλωσης

Τουρκία: Επεισόδια και δακρυγόνα στις διαδηλώσεις για τον 1 χρόνο από το θάνατο 15χρονου

​Μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της τουρκικής αστυνομίας επενέβησαν σήμερα για να διαλύσουν τις διαδηλώσεις οι οποίες οργανώθηκαν σε πολλές πόλεις της Τουρκίας, έναν χρόνο μετά τον θάνατο ενός εφήβου που είχε τραυματιστεί από τις τουρκικές αρχές, κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων του 2013.

Ο λόγος για τον θάνατο του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν, του εφήβου που μετατράπηκε σε σύμβολο της βίαιης καταστολής της μαζικής αντικυβερνητικής εξέγερσης το 2013.

Στην πρωτεύουσα Άγκυρα, οι δυνάμεις επιβολής του νόμου χρησιμοποίησαν εκτοξευτήρες νερού υπό πίεση για να απωθήσει ένα πλήθος μερικών εκατοντάδων ανθρώπων οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί για να καταγγείλουν την αστυνομική βία. Οι 11 από αυτούς συνελήφθησαν, ανέφερε ο τουρκικός Τύπος.
Διαδηλώσεις έγιναν επίσης και σε άλλες πόλεις της χώρας, κυρίως στη Σμύρνη (Ιζμίρ), σε ένδειξη τιμής στη μνήμη του θύματος, του Μπερκίν Ελβάν.

Ο Μπερκίν πέθανε στις 11 Μαρτίου του 2014 αφού είχε παραμείνει σε κώμα επί 269 ημέρες για να ακολουθήσει νέο κύμα διαδηλώσεων κατά της κυβέρνησης Ερντογάν, ο οποίος δημοσίως χαρακτήρισε τον 15χρονο «τρομοκράτη».

Ο θάνατός του, προκάλεσε μαζικές, αυθόρμητες διαδηλώσεις στους δρόμους όλων των μεγάλων πόλεων της χώρας με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να στρέφονται κατά της κυβέρνησης του τότε πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κανένας αστυνομικός έχει μέχρι σήμερα αντιμετωπίσει δίωξη για τον θάνατο του εφήβου. Η οικογένειά του έχει υποβάλει αγωγή εναντίον του υπουργείου Εσωτερικών και ζητάει αποζημίωση 1 εκατομμύριο τουρκικές λίρες (περίπου 350.000 ευρώ), σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Doğan.

110320151530004632025_2.jpg

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top