Τετραπληγική κατάφερε να πετάξει ένα μαχητικό F-35 μόνο με τη σκέψη της!

Πρόκειται για ένα μεγάλο επίτευγμα

Τετραπληγική κατάφερε να πετάξει ένα μαχητικό F-35 μόνο με τη σκέψη της!

Μοιάζει με σενάριο σε ταινία επιστημονικής φαντασίας αλλά είναι αληθινό επίτευγμα. Η 55χρονη τετραπληγική και μητέρα δύο παιδιών, Τζαν Σόιερμαν, κατάφερε να πιλοτάρει ένα μαχητικό F-35 σε εξομοιωτή, απλά και μόνο με τη σκέψη της!

Η γυναίκα συμφώνησε στην εγκατάσταση ηλεκτροδίων στον εγκέφαλό της το 2012, προκειμένου να εξεταστεί αν μπορεί να ελέγχει ένα ρομποτικό βραχίονα. Όμως, όχι μόνο κατάφερε αυτό… αλλά εξελίχθηκε τόσο που κατάφερε να κάνει αυτή την εικονική πτήση του F-35, σύμφωνα με δημοσίευμα του DefenseTech.

Η Αράτι Πραμπχακάρ, επικεφαλής της DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) μιλώντας στην πρώτη ετήσια συνδιάσκεψη Future of War, είπε ότι η Σόιερμαν έμεινε παράλυτη πριν από χρόνια εξαιτίας μιας σπάνιας γενετικής πάθησης, και διαχειρίστηκε την όλη κατάσταση με την εγκατάσταση των εμφυτευμάτων, μεγέθους μπιζελιού, «πολύ καλά», σύμφωνα με την Πραμπχακάρ.

Οι εντυπωσιακές της επιδόσεις στα πειράματα και το βήμα πέρα από τον έλεγχο προσθετικών μελών, οδήγησε στο «neural signaling»- με την ίδια να αποφασίζει να «πετάξει» το νεότερο τζετ των ΗΠΑ, το οποίο αποτελεί και το πιο ακριβό εξοπλιστικό πρόγραμμα στην ιστορία της χώρας.

«Αντί να σκέφτεται τον έλεγχο ενός joystick, το οποίο είναι αυτό που κάνουν οι πιλότοι μας, η Τζαν σκέφτεται απευθείας τον έλεγχο του αεροπλάνου. Για κάποια που δεν πέταξε ποτέ- δεν είναι πιλότος στην πραγματική ζωή- πετάει αυτόν τον εξομοιωτή άμεσα μέσω neural signaling» είπε η Πραμπχακάρ- αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος μπροστά στη συγκεκριμένη έρευνα, ενώ παράλληλα προκύπτουν και ηθικά ερωτήματα σχετικά με τη διασταύρωση βιολογίας και ρομποτικής.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top