Υποβίβασαν σε απλό μέλος τον πρόεδρο της επιτροπής για το Νόμπελ Ειρήνης

Συμβαίνει πρώτη φορά στην 114η πορεία των βραβείων

Υποβίβασαν σε απλό μέλος τον πρόεδρο της επιτροπής για το Νόμπελ Ειρήνης

Για πρώτη φορά στην 114ετή ιστορία των βραβείων Νόμπελ, η επιτροπή που δίνει το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης υποβίβασε σήμερα τον πρόεδρό της, σε απλό μέλος.

Ο Θόρμπγερν Γιάγκλαντ, ο πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας με το Εργατικό Κόμμα, ο οποίος ήταν πρόεδρος της πενταμελούς επιτροπής από το 2009, θα διατηρήσει την ιδιότητα του απλού μέλους της επιτροπής, αφού οι αντίπαλοί του της συντηρητικής πτέρυγας συγκέντρωσαν την πλειοψηφία των εδρών της επιτροπής.

Η Κάσι Κούλμαν Φίβε, μία πρώην επικεφαλής του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, θα αναλάβει τα καθήκοντα της προέδρου.

Κάποια μέλη της συντηρητικής πτέρυγας της επιτροπής έχουν εκφράσει κατά καιρούς επικρίσεις για τον Γιάγκλαντ και απέκτησαν το δικαίωμα φέτος να ορίσουν έναν επιπλέον αντιπρόσωπο συγκεντρώνοντας την πλειοψηφία των 3 εδρών.

Ο Γιάγκλαντ έχει δεχθεί κριτική για βραβεία που απονεμήθηκαν σε προσωπικότητες όπως ο Λιου ή ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα το 2009, οι θεσμοί όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση το 2012 αλλά και για το βραβείο του 2010 στον Κινέζο αντικαθεστωτικό Λιου Σιαομπό, που προκάλεσε ρήγμα στις σχέσεις ανάμεσα στο Όσλο και το Πεκίνο.

Εξαιτίας του γεγονότος ότι ο Γιάγκλαντ είναι επιπλέον επικεφαλής του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι η διττή αυτή ιδιότητά του εγείρει ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων.

Να σημειωθεί ότι από την καθιέρωση των βραβείων το 1901 δεν έχει ποτέ έως σήμερα απομακρυνθεί από αυτή την θέση, εν ενεργεία πρόεδρος.

Το κοινοβούλιο της Νορβηγίας διορίζει τα μέλη της επιτροπής σύμφωνα με τις έδρες που έχουν συγκεντρώσει τα κόμματα στο κοινοβούλιο. Τα συντηρητικά κόμματα κέρδισαν τις τελευταίες εκλογές του 2013 εκδιώκοντας από την εξουσία την κυβέρνηση της οποίας ηγούνταν οι Εργατικοί.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top